img

Pyszna kuchnia tajska

Potrawy kuchni tajskiej znane są z tego, że zaczyna się je jeść wzrokiem, ponieważ zachwycają swoim pięknem i zjawiskowością. Po chwili zaczynamy jeść również węchem, bo ta kuchnia uchodzi za niezwykle aromatyczną, do przyprawiania dań używa się zarówno suszonych, jak i świeżych przypraw i ziół. Kuchnia tajska wyostrza zmysły, a to dopiero początek jej zalet! Mówi się o niej, że należy do najzdrowszych, najprostszych i najtańszych kuchni całego świata. Czy to w ogóle jest możliwe? Stało się tak dzięki wymieszaniu kultur, ponieważ od wieków na Tajlandię ogromny wpływ miały Chiny, Laos, Wietnam, Indie i Birma.

Filozofia gotowania
Tajowie z gotowania czynią swój codzienny rytuał. Wierzą bowiem, że to, co jemy i w jaki sposób ma właściwości zdrowotne dla naszego ciała i duszy. Gotują według zasady pięciu smaków (czyli chińskiej zasady smaków, która stanowi połączenie słodkiego, słonego, gorzkiego, kwaśnego i pikantnego) i przyjemności. Zasada pięciu smaków jest również nawiązaniem do tajskiej zasady harmonii, którą Tajowie uważają za klucz do spełnionego życia. Mieszanie się kultur widać nie tylko w historii Tajlandii, ale i w garnkach - ponieważ kuchnia Tajska jest bardzo zróżnicowana również z perspektywy geograficznej. W zależności od regionu dominują inne składniki używane w codziennych potrawach, tak więc południe słynie z bazowania głównie na mleku kokosowym i owocach morza, północ woli natomiast łagodne dania z mięsem wieprzowym i warzywami. Północno-wschodnia kuchnia uwielbia ostre smaki i nie szczędzi chilii w każdej potrawie, a ich fantazyjne ostre sałatki są znane każdemu smakoszowi kuchni tajskiej na świecie.

Techniki gotowania
Tutaj również dostrzeżemy wpływ Chin, bo w Tajlandii do jednych z najczęstszych urządzeń do obrabiania termicznego jedzenia są woki. Dzięki wokom kuchnia należy do tak zdrowych - wok kształtem przypomina głęboką stożkowatą patelnię, na której "smaży" się mięsa i warzywa. Smażenie to odbywa się bardzo szybko i w ruchu, dlatego składniki zachowują swoją chrupkość i smak (oraz witaminy). Tajowie bardzo często gotują na parze albo grillują. Warto wiedzieć, że grillowanie składników należy do starodawnych technik przyrządzania posiłków, krewetki tygrysie nigdy nie smakują lepiej, niż grillowane.

Ryż
Tradycyjnie, do każdego posiłku podaje się ryż. Pomimo tego, że w krajach azjatyckich możemy spotkać naprawdę wiele odmian ryżu, do najpopularniejszych w Tajlandii należy ryż jaśminowy. Swoją sławę zawdzięcza fantastycznemu zapachowi (który rzeczywiście przypomina jaśmin) oraz łagodnemu smakowi.

Jedzenie na każdym kroku
Tak jak wspomnieliśmy powyżej, Tajowie kochają gotować i jeść. Ma to swoje zalety, również dla turystów. Tajlandia wręcz słynie z ulicznego jedzenia, które jest sprzedawane na straganach. Ceny w takich miejscach są bajecznie niskie, a jedzenie - przepyszne. Trzeba jednak wiedzieć, co wybrać, co może być trudne, bo jedynie w miejscach typowo turystycznych menu udostępnia się w języku angielskim. Reszta Tajlandii może stanowić lingwistyczną zagadkę dla głodnego podróżnika, chociaż nie ma nic złego w poproszeniu o wyjaśnienie, co oznacza dany wyraz. W stolicy Tajlandii, czyli Bangkoku, poczujemy zachodni powiew, ponieważ bez problemu znadziemy restauracje serwujące kuchnie z całego świata, od włoskiej pizzy, przez japońskie sushi do amerykańskich burgerów. I oczywiście fast foodów. Co ciekawe, większość tych restauracji prowadzą rodowici mieszkańcy zachodnich krajów, którzy niegdyś przybli do Tajlandii i tak zakochali się w tym kraju, że postanowili zostać i ułożyć swoje życie.

Jak się zachowywać przy stole?
Co może być zaskakujące dla Europejczyka, Tajowie uważają jedzenie widelcem za prostackie. Generalnie do jedzenia służy im łyżka w prawej ręce, a widelec w lewej, przy czym widelca używamy tak jak noża - dzielimy jedzenie na kęsy i nakładamy na łyżkę. Dlaczego tak jest? W Tajlandii przed gotowaniem potrawy wszystkie składniki są dokładnie krojone i siekane, więc nie ma potrzeby używać noża, bo w naszym talerzu nie uświadczy się większego kawałka mięsa czy warzywa. Oprócz sztućców, Tajowie często używają do jedzenia posiłków tradycjnych chińskich pałeczek. Zwykle też potrawy podaje się w dużych i wysokich miskach na środku stołu, a każdy z biesiadników dostaje małą miseczkę ryżu przed siebie. Pamiętajmy, że kolejność jedzenia wygląda tak, że to na ryż nakładamy jedzenie, które znajduje się w dużych miskach "dla wszystkich". Co więcej, nie powinniśmy oblizywać palców po posiłku na znak, że nam wszytsko bardzo smakowało - takie zachowanie tutaj nie będzie mile widziane.

Prostota
Kuchnia tajska to przede wszystkim potrawy jednogarnkowe, dlatego bardzo łatwo i szybko je przyrządzić. Warto wypróbować kilka przepisów!

Zobacz również