single

Meksyk na talerzu, czyli o kuchni meksykańskiej słów kilka.

Kuchnia meksykańska w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Przez wielu uznawana jest za jedną z najlepszych kuchni świata. Bez wątpienia jest jedną z najbardziej kolorowych, świeżych i aromatycznych kuchni. Jednocześnie zaś jej ogromna siła tkwi w prostocie. Meksykanie w gotowanie wkładają całe swoje serce, ale do przyrządzania potraw używają bardzo prostych i powszechnie dostępnych składników.

Jakie smaki są charakterystyczne dla Meksyku
Do większości potraw, od dań obiadowych po desery, dodaje się tutaj limonkę. Może nie być sztućców, można jeść na kocu rozłożonym na trawie, ale obowiązkowa jest łódeczka limonki, którą dostaniemy do praktycznie każdego posiłku. Trudno wyobrazić sobie meksykańską kuchnię bez chili. Meksykanie znają i używają prawie stu odmian tej ostrej papryczki. Na jej bazie powstaje pikany sos tabasco. Charakterystyczna dla Meksyku jest także ostra salsa pomidorowa.

Składnikiem, którego nie może zabraknąć w meksykańskiej kuchni jest kolendra. Dodaje się ją do mięs, bulionów, a nawet kanapek. Podstawą kuchni Meksyku jest także fasola, występująca tu aż w 20 odmianach. Bardzo popularne jest awokado, które najczęściej przybiera postać guacamole, czyli rodzaju pasty. Dodawane jest też do sałatek, albo jedzone po prostu, jako przekąska. Meksykanie lubią treściwe potrawy mięsne. Kurczaka i wieprzowinę marynują w fajicie, będącej mieszanką mąki kukurydzianej, kuminu, sproszkowanego chili, czosnku, cukru, pieprzu oraz słodkiej papryki. Tak przygotowana mieszanka przyprawowa potrafi nadać mięsu niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Absolutna królową kuchni meksykańskiej jest tortilla, czyli małe placuszki, które serwuje się tutaj do każdego dania. Kuchnia Meksyku nie mogłaby istnieć bez kukurydzy. Meksykanie doszli do prawdziwego mistrzostwa w jej przygotowaniu. Nas Europejczyków zadziwia to, jak wiele sposobów przyrządzania kukurydzy wynaleźli mieszkańcy Meksyku.

Tacos, tortas, quesadillas
A teraz słów kilka o kilku najpopularniejszych daniach meksykańskich. Pierwszym z nich są tacos. To małe tortille z mąki kukurydzianej okraszone masą dodatków. W zależności od upodobań można wybrać tacos z kurczakiem, mieloną wieprzowiną, kiełbasą chorizo, serem, fasolą. A to tylko jedne z wielu możliwości. Całość obowiązkowo polewana jest sokiem z limonki oraz sosem guacamole lub salsą pomidorową. Sposób przygotowania sprawia, że danie to bez wątpienia można nazwać fast foodem. Jednocześnie jest to jednak prawdziwa uczta dla podniebienia. Tacos mają tak wiele rozmaitych wariantów, że nie są w stanie się znudzić.
Tortas zastępują nasze rodzime kanapki. Gigantyczną bułkę przekłada się mixem różnych mięs, sałaty, pomidorów i awokado. Do tego dodaje się majonez, a czasami stopiony, ciągnący się ser. Odmian tortas, podobnie jak tacos, znajdziemy bez liku.

Quesadillas to kolejne tradycyjne danie kuchni meksykańskiej. Tortillę pszenną lub kukurydzianą smaruje się łatwo topiącym się serem, a następnie składa na pół. Danie ogrzewa się na małym ogniu, do momentu, w którym ser się roztopi. Oczywiście to wersja podstawowa. Rodzaj dodatków nakładanych do środka to już kwestia fantazji kucharza.