img

Kuchnia Sri Lanki

Sri Lanka, znane dawniej jako państwo Cejlonu albo "Łzą Indii", w tłumaczeniu z sanskrytu "olśniewający kraj" z roku na rok zdobywa coraz więcej fanów. Czego turyści szukają na tej wyspie? Oprócz pięknych widoków i rajskich plaż, Sri Lanka nadal pozostaje terenem do odkrywania, w szczególności, jeśli lubi się dziewiczą przyrodę, nieskalaną cywilizacją. Na Sri Lance mieszka grubo ponad 20 milionów ludzi, pomimo tego, że jej powierzchnia jest wielkości 1/5 powierzchni Polski. Co więcej, znaczną część wyspy zajmują parki narodowe oraz obszary objęte ochroną, a oznacza to również, że możemy tu spotkać plemiona!

Specyfika miejsca
Sri Lanka stanowi jedną z największych wysp na Oceanie Indyjskim, który to od południa oblewa swoimi wodami jej plaże. Natomiast od północnego-zachodu wyspa graniczy z Półwyspem Indyjskim, co będzie bardzo istotne w kontekście naszego dzisiejszego tematu. Z czego znany jest Cejlon? Numer jeden zajmują przepiękne plantacje herbaty, które dodają egzotycznemu klimatowi wyspy uroku. Po drugie, stolicą państwa jest Kotte, chociaż większość ludzi myśli, że Kolombo, ponieważ od ponad 30 lat trwa przeprowadzka najważniejszych instytucji ze starej stolicy do nowej. Takie ociąganie się jest skutkiem stosunkowo niedawno zakończonej wojny domowej. Na Sri Lance mamy klimat monsunowo-zwrotnikowy, czyli poza przygotowaniem się na tropikalne temperatury, możemy liczyć na ogrom owoców i warzyw, o których nigdy w życiu nie mieliśmy pojęcia. Po trzecie, Sri Lanka znana jest z pięknych buddyjskich świątyń, ponieważ zdecydowana większość mieszkańców to wyznawcy Buddy, chociaż spotkamy tutaj również duże społeczności chrześcijan, hinduistów i muzułmanów.

Historia
Co również należy do specyfiki wyspy, to jej historia - Sri Lanka przez dziesiątki lat była kolonią Portugalczyków, później Holendrów, a na sam koniec - Brytyjczyków. Ten olbrzymi zachodni wpływ ma odzwierciedlenie w dzisiejszej kulturze i kuchni Lankijczyków. Co ciekawe, sama nazwa Cejlon została jeszcze nadana przez Brytyjczyków. Dlaczego wszyscy chcieli podbić Sri Lankę? Dzięki żyznej ziemi - rolnictwo było i jest głównym źródłem utrzymania mieszkańców, którzy bardzo dobrze znają się na rzeczy. Oprócz herbaty uprawia się tu również kauczuk i palmy kokosowe, a z nich pozyskuje się mleczko koksowe, wiórki kokosowe i cenny olej kokosowy. Możemy się spodziewać tych składników jako podstawowych w ichniejszej kuchni.

Lankijska kuchnia
Dzisiaj chcielibyśmy nieco więcej opowiedzieć o lankijskiej kuchni. W końcu odkrywanie nowych smaków to jeden z lepszych sposobów spędzania wakacji. Jak już wynika z poprzednich akapitów, kuchnia lankijska jest bardzo specyficzna i ciekawa, ponieważ znajdziemy tutaj wpływy zachodnich sposobów gotowania (poprzez kolonizatorską przeszłość), a również, poprzez bliskie sąsiedztwo z Indiami - intensywność i aromat kuchni indyjskiej. Pierwsze wrażenie po zetknięciu się z lokalnymi lankijskimi potrawami może przynieść nam wniosek, że ich kuchnia jest ostra i intensywna, ponieważ Lankijczycy zwykli bardzo dokładnie doprawiać każde danie takimi przyprawami jak chilli, cynamon, kolendra, kardamon czy... suszonymi rybami. Ale nie martwcie się, Lankijczycy zdają sobie sprawę, że ich kuchnia może być za ostra na delikatne żołądki przybyszów z zachodu, dlatego w turystycznych miejscach możecie zjeść bardzo załagodzone wersje tychże dań. Zatem jeśli chcesz spróbować prawdziwej kuchni, musisz wypuścić się w głąb miasta i znaleźć restaurację, w której jadają lokalni.

Potrawy
Powiedzieliśmy już, że na Sri Lance doprawia się potrawy oraz używa wszystkich możliwych wyrobów z kokosa. Na stole codziennie lądują także ryby i owoce morza, ale popularne jest też przyrządzanie drobiu i koźliny. Nie ma jednak nic dziwnego w jedzeniu potraw wegetariańskich. Kuchnia Sri Lanki to również kuchnia regionalna. Do najbardziej znanych potraw należą tzw. hoppers. Są to przekąski, które wyglądają jak chlebki, ale robi się je z mąki ryżowej i drożdży. Na wyspie możemy je zjeść w wielu różnych odmianach, na słodko oraz na ostro. Oprócz hoppers je się również pittu - ciasto, które robi się na parze. Często hoppers i pittu traktuje się jak przystawki. Jeśli chodzi o dania główne, to króluje ryż, koniecznie z dodatkiem curry oraz przeróżne przekąski robione właśnie z ryżu.

Nie dla każdego
Turyści mają różne opinie co do kuchni lankijskiej. Często można się spotkać z tym, że twierdzą, że to najostrzejsza kuchnia na świecie i nie można jej jeść przez cały czas. Na Sri Lance je się rękami - lepi się kulki z ryżu i moczy w przeróżnych sosach, które są wyłożone na środku stołu. Ma się do tego oddzielne miseczki, bez obaw. Nikt jednak nie będzie na ciebie krzywo patrzył, jeśli będziesz chciał użyć sztućców.

Zobacz również