img

Co sprawia, że świąteczne ciasto ze Sri Lanki jest takie wyjątkowe?

Boże Narodzenie na Sri Lance to wielkie święto! Katolickie rodziny świętują również przy stołach. Po obiedzie przychodzi pora na coś słodkiego. Swoim świątecznym ciastem Lankijczycy podbijają podniebienie gości. Z pewnością nie można go nazwać zwykłym ciastem. Po tym, jak Sri Lanka przyjęła tradycję pieczenia świątecznego ciasta od Brytyjczyków, nadała mu charakterystyczny, dosyć egzotyczny charakter. Składniki tego deseru dostępne są tylko na Sri Lance, ale można spróbować je odtworzyć za pomocą produktów ze sklepowych półek.

Diabeł tkwi w szczegółach
Oto niesamowite składniki, które trafiają do świątecznego ciasta na Sri Lance. Pierwszy etap robienia ciasta to stworzenie mieszanki, która powinna postać kilka dni, zanim trafi do wypieku. Po upieczeniu, ciasto można szczelnie owinąć papierem woskowanym i folią, przechowując aż do świąt Bożego Narodzenia! Wiele osób twierdzi, że najlepszy okres na zrobienie tego ciasta to sierpień. Wówczas ma ono wystarczająco dużo czasu na dojrzewanie. Niektórzy lubią polewać je brandy co kilka dni, aby utrzymać wilgotność aż do grudnia. Kiedy nadchodzi czas otwierania i serwowania, ciasto jest krojone w małe, smaczne kawałki i zawijane w kolorową folię, by dać je w prezencie znajomym i rodzinie.

Suszone owoce i orzechy
Wiele świątecznych przepisów na ciasto zawiera dużo suszonych owoców, a czasem orzechów. Wersja ze Sri Lanki wykorzystuje pestki, konserwowane czereśnie, rodzynki, sułtanki, suszoną skórkę pomarańczową i niesolone, prażone orzechy nerkowca. Wszystkie te składniki zostają mocno rozdrobnione, ale nie są zamieniane w pastę, (chociaż niektórzy twierdzą, że jako pasta wyglądają lepiej). W okresie prawie świątecznym wszystkie supermarkety mają wydzieloną specjalną sekcję, w której produkty te są łatwo dostępne.

Dżemy i przetwory
Aby uzyskać konsystencję i gładkość ciasta, Lankijczycy stosują trzy rodzaje przetworów. Należą do nich: konserwowana dynia, przecier z imbiru i przecier z warzywa chow chow. Wszystkie trzy muszą być wykonane w stylu lankijskim. Są dodawane do owoców i orzechów, a całość dokładnie się miesza.

Przyprawy
Ponieważ świąteczne ciasto ze Sri Lanki jest połączeniem europejskich ciast owocowych i azjatyckich wpływów, nie byłoby kompletne bez przypraw. Dodaje się do niego sproszkowane goździki, kardamon, cynamon i gałkę muszkatołową, aby nadać mu wyraźny smak Sri Lanki. Wszyscy lankijscy kucharze zgodnie stwierdzą, że przyprawy muszą być oryginalne, a nie takie, które możemy znaleźć na sklepowych półkach.

Marynata
Aby właściwie zamarynować składniki ciasta, potrzebne jest trochę płynów i syropów. Złoty syrop, araku, woda różana, brandy i miód to podstawowe płyny dodawane do marynaty świątecznej. Złoty syrop jest rodzajem karmelu o smaku cytryny, a araku to likier kokosowy ze Sri Lanki. Te składniki zwilżają owoce i konfitury przez kilka dni, zanim wszystko jest gotowe do upieczenia.

Suche składniki
Nie wszystkie ciasta świąteczne posiadają semolinę w swoim przepisie, ale lankijskie świąteczne ciasto z pewnością! Kiedy nadszedł czas na pieczenie, do ciasto dodaje się właśnie semolinę, mąkę i biały cukier, aby związać owoce i zamienić je w masę.

Wilgotne składniki
Na koniec ciasto potrzebuje masła i dużo jajek. Jaja są rozdzielane, białka ubijane na sztywną pianę, a żółtka ucierane na gładką masę. Ważne jest, aby jajka były ubite osobno i aby ciasto posiadało odpowiednią konsystencję. Gdy wszystko jest, jak należy, ciasto wlewa się do foremki i wkłada do piekarnika. Lankijskie ciasto świąteczne jest odpowiednikiem naszego piernika. Posiada równie mocny, korzenny smak.

Zobacz również