img

Czas na kuchnię wietnamską!

Jeśli jesteś kulinarnym smakoszem, na pewno zauważyłeś, że przez ostatnie kilka lat w Polsce powstało mnóstwo restauracji i knajpek oferujących dania prosto z wietnamskiej kuchni. Skąd ten nagły wzrost popularności? Do nie tak dawna z kuchni Dalekiego Wschodu królowały u nas kuchnia japońska (sushi – w wersji ekskluzywnej) oraz kuchnia chińska (w wersji studenckiej). Od czasu do czasu napotkać było można także lokale z kuchnią tajską bądź indyjską. Czas na kuchnię wietnamską – dziś porozmawiamy o jej specyfice, historii oraz o tym, które potrawy zdobywają serca Polaków.

Co kształtowało kuchnię wietnamską?
Kuchnia wietnamska na tle kuchni Dalekiego Wschodu wypada bardzo interesująco. Mówi się o niej jako o jednej ze zdrowszych kuchni azjatyckich, która na dodatek dysponuje całkiem prostymi przepisami. Na obecny kształt kuchni wietnamskiej ogromny wpływ miały trzy inne kuchnie – chińska, indyjska i francuska. Możecie być zaskoczeni, ale wystarczy spojrzeć w historię Wietnamu by dowiedzieć się o francuskich kolonizatorach, którzy setki lat temu podbijali tereny na drugim końcu świata, czego ślady odnajdziemy do dzisiejszych czasów. Jakie elementy z wymienionych trzech kuchni odnajdziemy w kuchni wietnamskiej? Od Hindusów Wietnamczycy przejęli zamiłowanie do potraw wegetariańskich i smaku curry, od Chińczyków – sposób jedzenia, czyli posługiwanie się słynnymi pałeczkami oraz przyrządzania potraw (woki), natomiast Francuzi zapisali się w historii kuchni wietnamskiej bagietkami oraz śniadaniami na słodko.

Specyfika kuchni wietnamskiej: kuchnia regionalna

Ze względu na geograficzne ukształtowanie państwa – Wietnam jest bardzo długi – wyróżniane są trzy typy kuchni regionalnej: północna, centralna i południowa. Kuchnię północną charakteryzują głównie potrawy mięsne z małą ilością ziół i warzyw, zapewne ze względu na surowy klimat. Wietnamczycy z tej części kraju preferują wołowinę, co jest pozostałością po kulinarnych zwyczajach mongolskich najeźdźców z XIII wieku. Je się tutaj dwa-trzy razy dziennie, bardzo monotonnie. Centralna część kraju to zupełne przeciwieństwo północy, stoły są tu zastawianie różnorodnymi i kolorowymi potrawami – iście po królewsku. W ten sposób można ocenić, jak zamożna jest dana rodzina, bo większa ilość potraw jest równoznaczna ze statusem majątkowym rodu. Natomiast w południowej części Wietnamu ponad ilość ceni się jakość. Dostaniemy tu znacznie większe porcje niż w innych rejonach kraju, a jedzenie będzie doskonale doprawione. Nie bez powodu kuchnię południa uznaje się za najostrzejszą w całym Wietnamie – gospodynie domowe nie oszczędzają na czarnym pieprzu i ostrej papryce. Na południu uwielbiają także sałatki owocowo-warzywne, a przepisy na nie podkradają od kambodżańskich sąsiadów.

Jeszcze więcej ryżu
Kuchnie Dalekiego Wschodu mają jeden wspólny element – ryż. Niezależnie od kraju, prawdopodobnie do większości spożywanych posiłków dostaniemy ryż. W Wietnamie najczęściej je się ryż kleisty, popularny do przyrządzania także słodkich deserów. Ryż podawany jest do każdego posiłku, niezależnie od pory dnia i nocy. Często gotuje się go na parze, po czym ląduje w ogromnym półmisku na środku stołu, otoczony miseczkami, w których znajdują się rozmaite dodatki: warzywne, mięsne, rybne oraz przeróżne sosy. Turyści zapłacą także każde pieniądze za skosztowanie wyjątkowego azjatyckiego smażonego ryżu, którego smak trudno jest odtworzyć w europejskich warunkach. W Wietnamie czasem je się także makaron ryżowy albo produkty z soi, jednak to ryż będzie stanowił zawsze podstawę. Co ciekawe, w wietnamskich McDonaldach zamiast frytek podaje się ryż – za frytki musimy dopłacić. Jak już wspomnieliśmy, Wietnamczycy lubią też curry – warto spróbować tej potrawy będąc w tym kraju.

Co łączy Wietnamczyków i Polaków?
Zamiłowanie do jedzenia zup! I być może o tym fakcie opowiemy z lekkim przymrużeniem oka, ale cóż lepiej nasyci i rozgrzeje głodnego i zmarzniętego człowieka, jak nie gorąca zupa? Najpopularniejszą i zarazem najbardziej lubianą w Wietnamie zupą jest Canh rau, do której potrzebujemy dwóch ząbków czosnku, kawałka imbiru, papryczki chili, cebuli, łyżki oleju, bulionu warzywnego oraz trochę warzyw – marchewki, kalafiora, fasolki szparagowej, przypraw takich jak kolendra, sól i pieprz oraz makaronu. To aromatyczna i wyrazista zupa, którą z powodzeniem możemy zrobić w naszych polskich realiach. Co na pewno nam posmakuje? Otóż Wietnamki do swoich zup zawsze dodają duże ilości warzyw i ziół, czasem wspomagając mięsnymi dodatkami, jednak za tłuszcz odpowiada tu częściej oliwa lub olej. Jeśli będziecie z restauracji wietnamskiej, koniecznie skuście się na jakąś z proponowanych zup, na pewno nie wyjdźciecie zawiedzeni. W Internecie można także znaleźć sporo ciekawych przepisów, więc do dzieła! Życzymy smacznego.

Zobacz również