img

7 tradycyjnych potraw z Kolumbii

Kuchnia kolumbijska nie jest być może dobrze znana na świecie, ale kraj ten oferuje wiele pysznych dań, których z pewnością warto skosztować w trakcie podróży do Kolumbii. Każdy region Kolumbii ma swoje charakterystyczne dania i indywidualne podejście do typowej kuchni. Przedstawiamy siedem tradycyjnych kolumbijskich potraw z rozmaitych regionów całego kraju.

Arepas
Arepas są najpopularniejszym, tradycyjnym daniem w Kolumbii i jest podawane jako dodatek lub jako główny posiłek. Ten rodzaj nadziewanych placków serwowany jest w całej Ameryce Środkowej i Południowej, ale Kolumbia ma swój własny, oryginalny rodzaj arepas. Arepas może występować w wielu odmianach, w tym arepas de choco (zrobione ze słodkiej kukurydzy i nadziewane serem), arepas con queso (wypełnione serem) i arepas de huevo (arepas, które są smażone na głębokim tłuszczu z jajkiem w środku). Każdy region w Kolumbii ma swój tradycyjny sposób wytwarzania i spożywania arepas.

Bandeja Paisa
Bandeja Paisa to tradycyjny posiłek z regionu Kolumbii, który obejmuje miasta Medellin, Santa Fe de Antioquia, Guatape i Jardin. W rzeczywistości jest tak lubiany, że można go uznać za danie narodowe Kolumbii. Ten obfity posiłek zwykle zawiera biały ryż, czerwoną fasolę, mieloną wołowinę, babkę z kiełbasą chorizo, kukurydzę, wieprzowinę, jajka sadzone, arepas i awokado. Składniki mogą się różnić w zależności od miasta i restauracji. Rozmiar dania również może być różny. Czasami jest to pełen posiłek, po którym z pewnością jeszcze długo nie będziemy głodni. Niekiedy jest to połowa lub jedna czwarta tradycyjnego talerza.

Lechona
Lechona to mieszanka ciecierzycy, mięsa wieprzowego, przypraw, a czasami również ryżu (w zależności od obszaru), która często jest podawana z arepas. Tradycyjnie ta mieszanka składników jest powoli gotowana. Czas gotowania dania wynosi nawet 10 godzin! W jego trakcie wszystkie smaki i aromaty dokładnie się przenikają tworząc ucztę dla zmysłów. Chociaż potrawę tę można znaleźć w restauracjach w całej Kolumbii, pochodzi z regionu Tolima, który znajduje się na południowy zachód od Bogoty i obejmuje główne miasta Ibagué i Espinal.

Ajiaco
Pochodzące z Bogoty i kolumbijskich Andów, ale ostatnio popularne w całym kraju, tradycyjne danie jest idealne dla chłodniejszych górskich okolic. To biała zupa przygotowana z kurczakiem, zawierająca różne rodzaje ziemniaków, kukurydzę, kwaśną śmietanę, i zwykle podawana z białym ryżem i awokado. Sycąca i bardzo rozgrzewająca, a w dodatku pyszna.

Sancocho
Sancocho pochodzi z hiszpańskiej tradycji kulinarnej jest popularne w całej Ameryce Południowej, a każdy kraj ma wyjątkowe podejście do tego dania. Kolumbia nie jest tu wyjątkiem. Ta potrawa na wybrzeżu Kolumbii bazuje na rybach, natomiast w pozostałych regionach kraju na różnych rodzajach mięsa. Zawiera zawsze yucę, kukurydzę, ziemniaki i babkę lancetowatą i zwykle podaje się ją z białym ryżem.

Fritanga
To danie można znaleźć w różnych formach w całej Kolumbii i każda zawiera nieco inne składniki w zależności od regionu lub restauracji. To obfite, mięsne danie składa się z wielu rodzajów mięs z grilla (kurczaka, wołowiny, wieprzowiny, kiełbasy chorizo) i jest zwykle podawane z różnymi rodzajami ziemniaków, arepas, i kukurydzą. Potrawa jedzona jest ze wspólnego talerza. Każdy uczestnik posiłku ma swój widelec lub patyczek do nabijania pysznych kąsków.

Hormigas Culonas
Na koniec najbardziej ekstremalne danie. Jest to przysmak z regionu Santander w Kolumbii, leżącego na północ od Bogoty. Hormigas Culonas to specyficzny, duży gatunek mrówki, który tradycyjnie występuje w tym regionie i jest spożywany ze względu na swój niepowtarzalny smak. Mrówki te można podawać smażone lub prażone w soli. Traktowane są jako przekąska.

Zobacz również