img

Znaczenie filozofii Yin-Yang w chińskiej kuchni

Jedną z kluczowych zasad chińskiej myśli filozoficznej jest dwoistość świata, określana w Chinach, jako Yin i Yang. Wynikająca z filozofii taoistycznej, zasada jest zakorzeniona w chińskiej kulturze, od medycyny tradycyjnej, przez sztuki walki, po tradycyjną chińską kuchnię. Wpływa na równowagę smaków, składniki oraz techniki gotowania.

Czym jest filozofia Yin-Yang?
Według Yin i Yang wszystko we wszechświecie składa się z dwóch przeciwstawnych, lecz uzupełniających się idealnie sił. Wszystko, co jest Yin, ma swój odpowiednik Yang, tak, jak noc i dzień, albo gorący i zimny. Rzeczy, o których mówi się, że zawierają dużo energii Yang, wydają się być ciepłe, silne, męskie i jasne, podczas gdy Yin kojarzy się z rzeczami kobiecymi, chłodnymi, miękkimi i ciemnymi. Jednak ważne jest, aby dostrzec, że zarówno Yin, jak i Yang są obecne we wszystkim i równoważą się. Nie można, zatem powiedzieć, że coś jest wyłącznie Yin lub Yang.

Jakie rodzaje jedzenia to Yin, a jakie rodzaje jedzenia to Yang?
Niektóre pokarmy uważane są przede wszystkim za Yin i służą schłodzeniu organizmu, podczas gdy inne należą do Yang i są odpowiedzialne za jego ogrzanie. Jeszcze inne natomiast to dzieło harmonijnej równowagi Yin i Yang. Chińczycy uważają, że ważne jest zrównoważenie energii Yin i Yang w ciele, co można osiągnąć poprzez spożywanie odpowiednich pokarmów.

Potrawy Yang to przede wszystkim rzeczy słodkie lub ostre, które mają ciepłe kolory, takie jak czerwony lub pomarańczowy. Często są suche i pochodzą z ziemi. Przykładem pokarmów Yang są ziemniaki, papaja, papryka chili i mięso jagnięce. W przeciwieństwie do produktów Yang, produkty Yin są gorzkie lub słone, zazwyczaj mają wyższą zawartość wilgoci i zielone lub zimne kolory. Najlepszym przykładem jest ogórek, tofu, lotos i sos sojowy.

Ponadto, różne metody gotowania uznawane są za Yin lub Yang. Smażenie i pieczenie uważa się za Yang, podczas gdy gotowanie i gotowanie na parze to Yin.

Dlaczego tak ważne jest utrzymywanie równowagi Yin i Yang w diecie?
Według tradycyjnej chińskiej medycyny, nasze duchowe, fizyczne i emocjonalne samopoczucie jest regulowane przez równowagę Yin i Yang w ciele. Niedobór lub nadmiar Yin lub Yang powoduje określone reakcje ciała i prowadzi do dolegliwości, zarówno cielesnych, jak i duchowych.

W związku z tym ważne jest utrzymanie zrównoważonej diety i spożywanie odpowiednich pokarmów we właściwej porze roku. Na przykład przeziębienia wiąże się z nadmiarem Yin i można je złagodzić wprowadzając do diety więcej pokarmów Yang. Ponadto Chińczycy jedzą orzeźwiające, wodniste pokarmy Yin latem, podczas gdy zimą rozgrzewają ciało potrawami Yang.

W jaki sposób filozofia Yin-Yang jest stosowana w chińskiej kuchni?
Chiński posiłek koncentruje się wokół koncepcji równowagi. Różne składniki współgrają ze sobą, aby uzyskać równowagę smaku. W chińskich daniach przenika się pięć podstawowych smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry. Niezwykle ważna jest odpowiednia kompozycja warzyw, mięsa i skrobi (ryżu lub makaronu). Suche potrawy, takie jak smażone frytki, powinny być uzupełnione przez dania płynne np. zupę. Chiński szef kuchni zwraca uwagę nawet na balans kolorów w posiłku. Na przykład do mięsa pokrojonego w kostkę powinny być podawane warzywa w kontrastującym kolorze, takie jak papryka lub szalotka. Ponieważ każdy chiński posiłek jest zróżnicowany i zrównoważony, autentyczne chińskie dania należą do najbardziej sycących i zdrowych kuchni na świecie.

Zobacz również