img

Kuchnia tajska

Dziś porozmawiamy o jednej z najzdrowszych kuchni na świecie – kuchni tajskiej. Tę kuchnię charakteryzuje także prostota, niezwykły smak i miłość setek tysięcy ludzi, nie tylko w krajach Azji Południowo-Wschodniej. Jak to możliwe? Co sprawia, że kuchnia tajska cieszy się tak świetną opinią? Przenieśmy się na kilka chwil do gorącej Tajlandii, dowiedzmy się co wpływało na kształtowanie się tradycyjnej tajskiej kuchni! Jeśli jesteś kulinarnym smakoszem, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Po pierwsze: co wpłynęło na kształtowanie się kuchni Tajów?
Zacznijmy od historii Tajlandii. To, jak wygląda obecnie kuchnia tajska różni się od potraw, które serwowały gospodynie setki lat temu. Jak powszechnie wiadomo, Tajlandia graniczy z Laosem, Kambodżą, Malezją i Birmą, a elementy ich kultur i tradycji naturalnie się ze sobą krzyżowały i mieszały. Kultury państw Dalekiego Wschodu od zawsze korzystały ze swoich sprawdzonych przepisów kulinarnych, które oczywiście były w jakiś sposób modyfikowane i dostosowywane do warunków lokalnych. Tajlandia była także pod znaczącym wpływem dalszych sąsiadów, tj. Chin i Indii. Chiny w ogóle miały ogromny wpływ na kształtowanie się całej kuchni azjatyckiej, głównie ze względu na techniki przyrządzania potraw, mowa tu np. o smażeniu w woku – naczyniu przypominającym połączenie patelni i rondla, o stożkowatej budowie. Dzięki temu warzywa i mięso smaży się o wiele szybciej i nie traci zbyt wielu witamin oraz koloru. Już nie wspominając o posługiwaniu się pałeczkami. Jeśli chodzi o cechy kultury indyjskiej, nie są one aż tak wyraźne. Tajowie przejęli od Hindusów zamiłowanie do potraw curry i nietypowych mieszanek przypraw, które są łączone wg zasady pięciu smaków, czyli harmonii między smakami słodkim, słonym, ostrym, kwaśnym i gorzkim. Oczywiście, oprócz zewnętrznych wpływów, kuchnia tajska dbała o własne tradycje, np. nieskończonej ilości zastosowań mleczka kokosowego albo gotowania orzeźwiających zup. W Tajlandii do popularnych należy np. zupa z dodatkiem limonki, trawy cytrynowej oraz imbiru.

Nieco o regionalnych specjałach
Opowiedzmy także o wewnętrznym zróżnicowaniu tajskiej kuchni. W Tajlandii preferuje się tanie jedzenie, a żeby nie wydawać fortuny, stawia się na wykorzystywanie lokalnych warzyw, owoców, przypraw, ziół i mięsa z dostępnych hodowli lub owoców morza. Wyróżniamy kilka kuchni regionalnych: północną, północno-wschodnią, południową i centralną. W każdym regionie gotuje się nieco inaczej – jaka jest specyfika kuchni regionalnej? Na południu do przyrządzania potraw wykorzystuje się dużo mleka kokosowego i owoców morza, za czym nie przepadają mieszkańcy północy. Na północy za to wolą delikatnie przyprawione mięso wieprzowe z dodatkiem sałatek z posiekanych warzyw. Najostrzej jedzą mieszkańcy północnego-wschodu – do gotowania używają dużo chili, ostrej papryki, imbiru, kardamonu i pieprzu, to podstawa! Natomiast w centralnej Tajlandii je się w dużych ilościach makaron ryżowy lub sojowy, zwłaszcza używany do popularnych potraw typu smażony makaron! Wielu turystów podróżuje do Tajlandii właśnie po to, by rozsmakować się w smażonym ryżu z dodatkiem krewetek i sosu z orzeszków ziemnych i mango. Kulinarne zróżnicowane kraju to także świetna okazja do urządzenia sobie wycieczki po regionach nastawionej właśnie na kosztowanie potraw. W Tajlandii na ulicach za grosze kupimy także świeżo wyciskane soki z pomarańczy, cytryny lub innych owoców.

Tradycja jedzenia ryżu
W Tajlandii, podobnie jak w większości krajów Azji Południowo-Wschodniej, praktycznie do każdego posiłku podawany jest ryż. Tajowie są znani z mistrzowskiego przyrządzania ryżu na niezliczoną ilość sposobów, z czego my, Europejczycy możemy skorzystać! Na tajskich stołach najczęściej podaje się ryż jaśminowy, który jest uprawiany na wielką skalę w Chinach. Tajowie upodobali sobie tę odmianę ryżu głównie ze względu na przyjemny aromat i delikatny smak doskonale współgrający z różnymi dodatkami. Jakie są najpopularniejsze potrawy z ryżu w tradycyjnej kuchni? Zaczynając od śniadania i od kleiku „kao tom”: ryż gotuje się na mleku kokosowym i podaje ze ściętym jakiem na wierzchu, często z dodatkiem papryczki chili. Dzięki takiemu połączeniu od samego rana metabolizm funkcjonuje na przyspieszonych obrotach. W porze obiadowej je się tu głównie „kao pat”, wspomniany już przez nas wcześniej popularny smażony ryż. W wersji podstawowej do ryżu dodaje się posiekane grillowane warzywa oraz kawałki kurczaka lub krewetek i wszystko polewa się sosem sojowym lub rybnym. Do smażonego ryżu zwykle dostajemy bulion warzywny, którym w tradycjy przepija się każdy kęs. Niech zatem nie zdziwi nas brak łyżki. Rozszerzenie wersji podstawowej zależy od nas. Weźmy po uwagę fakt, że Tajowie jedzą smażony ryż trzy razy dziennie siedem dni w tygodniu, na pewno więc znają wiele sposobów na to, jak urozmaicić to danie. Według doświadczonych podróżników, koniecznie trzeba spróbować wersji z jajkiem i mango.

Zobacz również