single

Smaki Fidżi

Fidżi to państwo wyspiarskie położone w południowo-zachodniej części Oceanu Spokojnego na wschód od Vanuatu, a na zachód od Tonga i na południe od Tuvalu. Państwo to położone jest na 332 wyspach i 500 wysepkach pochodzenia wulkanicznego, otoczonych rafami koralowymi. Największymi wyspami są Viti Levu i Vanua Levu. Na czym opiera się tradycyjna kuchnia tego wspaniałego wyspiarskiego kraju? Oczywiście na owocach morza oraz rybach. Każde danie podawane jest w towarzystwie tropikalnych owoców. Wszystko przesiąknięte jest indyjskimi wpływami – w powietrzu czuć aromatyczne przyprawy takie jak kurkuma, kardamon, kmin, czy korzenne warzywa. Co jeszcze serwuje nam Fidżi?

Aromaty Fidżi i kokosy
Niezwykle popularnym warzywem Fidżi jest maniok, czyli kasawa – o dziwo, gdyż zwykle uprawia się go w Brazylii, czy Indiach. Jednakże jest znakomitym dodatkiem do każdego posiłku. Kolejną „bulwą narodową” jest taro, która to stanowi ogromne źródło skrobi oraz witamin – można jej spróbować w postaci smażonej lub pieczonej. Fidżi jednak to przede wszystkim dojrzewające w słońcu tropikalne owoce, które rosną dosłownie wszędzie i nie trzeba się specjalnie wysilać żeby zerwać je prosto z drzewa, np. banany, pomarańcze, paw paw, czy guavy. Stosuje się również tutaj trzcinę cukrową, która uprawiana jest na wyspach. Palmy kokosowe występują dosłownie co krok. Kokos stanowi niezwykłe bogate źródło białka, węglowodanów i tłuszczy. Popularnym przysmakiem fidżyjskim jest Kokoda, podawana w formie przystawki. Są to kawałki surowej, białej ryby, marynowane w mleku kokosowym z cebulą, sokiem z cytryny, solą i chili, na koniec posypane świeżą kolendrą. Ryba marynuje się około osiem godzin, a serwuje się ją w muszli z orzecha kokosowego. Oryginalne danie i wyśmienicie podane - polecam każdemu.

Dojrzewające owoce
Fidżi to przede wszystkim widok dojrzewających w słońcu owoców. Rozłożone na targowiskach różne rodzaje owoców, których nazw się często nie pamięta leżą na targach na rozwiniętych materiałach. Owoce zrywa się także z drzew w trakcie spacerów! Owoce takiej jak paw paw, guavy, czy pomarańcze, a nawet banany są przepyszne, a te ostatnie najsłodsze! Zdrowie zerwane prosto z drzewa, które dojrzewało w słońcu jest najlepszą przekąską.

Pacyfik na talerzu
Niezwykle aromatyczną potrawą jest również Lovo. Jak jest przygotowywane? W ziemi kopie się niezbyt głęboki dół, na którego dnie kładzie się podgrzane kamienie – na kamienie te kładzie się z kolei mięso takie jak wieprzowina, wołowina (chociaż ta nie jest tak bardzo popularna ze względu na to, że hindusi jej nie jedzą z powodów religijnych) oraz oczywiście ryby. To wszystko przykrywane jest korzennymi warzywami. W kuchni Fidżi jada się również bardzo dużo ryżu, fasoli, soczewicy. Kolejnym popularnym daniem jest sałatka z surowej ryby, którą serwuje się w muszli z kokosa. Niezwykle popularny jest również pudding z Tapioki z musem z kiwi lub dowolnie wybranego owoca, np. banana, czy pomarańczy. Popularna jest także Cassava, czyli coś podobnego do manioku. świetnie pasuje do dań zamiast naszego polskiego ziemniaka.