single

Przyprawy ze Sri Lanki, które warto poznać.

Sri Lanka to kraina przypraw, a jedzenie rodem z tej wyspy wypełnione jest bogactwem różnorodnych smaków. Oczywiście, nie wszystkie używane tutaj przyprawy pochodzą ze Sri Lanki, ale kucharze i gospodynie domowe tak zręcznie włączyli je do swoich dań, że równie dobrze mogłyby być stąd! Curry, lankijskie fast foody i słodycze zawierają mieszankę przypraw, która cudownie łaskocze zmysły. Przyprawy znajdziemy nawet w tradycyjnym świątecznym cieście, a czasami w herbacie.

Ze wszystkich przypraw wykorzystywanych w kuchni Sri Lanki najbardziej znany jest cynamon cejloński, zwany także prawdziwym cynamonem. To przyprawa, która dała Sri Lance ważną pozycje na mapie przypraw. Oprócz cynamonu, Sri Lanka produkuje inne przyprawy, z których niektóre są wykorzystywane są również w celach leczniczych. Oto najczęściej używane przyprawy uprawiane na wyspie. Warto kupić je w trakcie podróży na Sri Lankę.

Prawdziwy cynamon
Istnieją dwa rodzaje cynamonu: cynamon cejloński i cynamon Cassia. W świecie przypraw często mówi się, że odmiana cejlońska jest "prawdziwa". Jednak w rzeczywistości obie pochodzą z tej samej rodziny drzew. Niemniej jednak cynamon z Cejlonu ma słodszy, świeższy smak. Przygotowując potrawy ze Sri Lanki nigdy nie zastępujmy jednego rodzaju cynamonu drugim. Sri Lanka jest głównym producentem i eksporterem cynamonu cejlońskiego. I to on występuje w wszystkich przepisach kulinarnych z tej wyspy.

Czarny pieprz
Czarny pieprz jest drugą najczęściej uprawianą przyprawą na Sri Lance po cynamonie i jest eksportowany na cały świat. Niektórzy twierdzą, że czarny pieprz pochodzi z Indii, podczas gdy inni uważają, że pochodzi on właśnie ze Sri Lanki, a ta tropikalna roślina porasta lankijskie dżungle. Kuchnia Sri Lanki wykorzystuje bardzo dużo czarnego pieprzu w curry i innych potrawach. Czasami nawet zwykły ryż jest przyprawiany paroma niezmielonymi ziarnami czarnego pieprzu.

Kardamon
"Królowa przypraw" to przydomek kardamonu. Jest przyprawą używaną zarówno w pikantnych, jak i słodkich potrawach. Choć kardamon używany na Sri Lance pochodzi z Indii, kraj ten pozostaje jednym z głównych dostawców zarówno odmian białych, jak i zielonych. Kardamon często znajduje się w curry, sambolach, a także w przyprawionej herbacie i jest jedną z najbardziej poszukiwanych i drogich przypraw. Produktem końcowym stosowanym do gotowania są wysuszone strąki nasion.

Goździki
Goździki nie pochodzą, ani ze Sri Lanki, ani z Indii, a mimo to rosną tu z powodzeniem. Mieszkańcy wyspy dodają goździki do ryżu, jako przyprawę smakowo-zapachową. Kilka ziaren wrzuca się po prostu do wody, w której gotowany jest ryż. Warto wspomnieć, że goździki mają właściwości lecznicze. Olejek goździkowy jest naturalnym antybiotykiem.

Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa pochodzi z Indonezji, ale podobnie jak goździki, roślina ta dobrze rośnie na Sri Lance. Dodaje smaku wszelkim potrawom, od curry po ciastka i inne słodycze. Wraz z goździkami gałka muszkatołowa jest jedną z najpopularniejszych przypraw na całym świecie.

Kurkuma
Kurkuma zyskuje ostatnio ogromne uznanie, jako roślina lecznicza. Stosowana jest głównie w maseczkach na twarz i przy leczeniu włosów. Proszek z korzenia kurkumy nadaje potrawom cudowny żółty kolor i ma wiele właściwości leczniczych.

Papryka chili
Papryczki chili to popularna przyprawa do każdego dania ze Sri Lanki. Suszone czerwone odmiany są używane w całości lub jako proszek. Przyprawa w proszku występuje w dwóch postaciach: chili palonego i niepalonego. Każda ma wyrazisty smak. Zieloną paprykę chili dodaje się na świeżo do dania, a czasem dorzuca się ją pod koniec procesu gotowania.