single

Peru - najpyszniejsze potrawy kraju Inków

Położone w Ameryce Południowej Peru jest krajem kontrastów, od Machu Picchu i szlaku Inków oraz dzikiego lasu deszczowego w Amazonii, po rozległą, tętniącą życiem stolicę kraju, czyli Limę. Jeśli planujesz wycieczkę do Peru, koniecznie uwzględnij Limę na swej turystycznej trasie. Podpowiadamy dziś, których potraw warto w niej skosztować.

Ceviche
To narodowe peruwiańskie danie. Najlepsze wersje tej marynowanej rybnej potrawy znaleźć można właśnie się w Limie. Stolica kraju oferuje najświeższe, najsmaczniejsze i najzdrowsze ceviche na świecie. Chociaż Lima tak naprawdę nie jest ojczyzną ceviche, może poszczycić się wieloma wyśmienitymi przepisami. Ceviche można tu dostać praktycznie na każdym rogu ulicy. Samo słowo „ceviche” pochodzi od rdzennego słowa quechua oznaczającego po prostu świeże ryby. Potrawę tę spotkamy głównie w przybrzeżnych rejonach Peru. Jednak bywa przyrządzana również w samym sercu Amazonii.

Causa
Causa oznacza "przyczynę". Mówi się, że ponad 100 lat temu w wyniku wojny między Peru i Chile do jedzenia pozostały tylko ziemniaki. Żony żołnierzy peruwiańskich skorzystały z tego, co miały i zaczęły serwować zimną ziemniaczaną sałatkę, do której dorzuciły inne składniki. Tłumaczyły się, że to „z przyczyny wojny”. Powstała, więc "causa", będąca świadectwem zaradności kobiet i doskonałym dowodem na to, że najlepsze dania na świecie powstają z biedy. Dzisiaj jest to klasyczne danie peruwiańskie. Causa Limeña lub Lima Causa ma w swoim składzie ziemniaki, tuńczyka, awokado i pomidory.

Lomo Saltado
Peru ma prawie pięćset krajowych potraw, ale Lomo Saltado jest najpopularniejszym daniem mięsnym. To doskonałe połączenie kuchni peruwiańskiej oraz chińskiej. Chińczycy przybyli do Peru w latach pięćdziesiątych XIX wieku, przywożąc ze sobą różne techniki gotowania. Lomo Saltado to nic innego, jak wołowina, czyli bardzo popularny w Peru gatunek mięsa, przygotowywana w chińskim woku, z dodatkiem peruwiańskich składników takich, jak chilli amarillo, pomidory i czerwone cebulki. Do danie ma wyjątkowy charakter za sprawą użytego mięsa, a sos, który powstaje w trakcie jego przyrządzania idealnie łączy peruwiańskie i chińskie składniki.

Tiradito
Tiradito to danie, którego bazą są cienkie plasterki ryb lub owoców morza. Przypomina nieco ceviche, ale jest bardziej delikatne i wykorzystuje technikę cięcia ryb podobną do sashimi. Mięso marynowane jest w specjalnej mieszance, zwykle soku ze owoców cytrusowych z jakimś rodzajem chili, solą i innymi przyprawami. Mówi się, że Tiradito zostało stworzone przez potomków Japończyków, mieszkających obecnie w Peru. Japończycy przybyli do Peru w 1898 roku. Tradycje kulinarne Japonii i Peru wymieszały się, w wyniku, czego powstało wiele niepowtarzalnych potraw.

Suspiro a la Limeña
Suspiro a la Limeña jest najpopularniejszym deserem w Limie i znanym w całym Peru. Nieprzypadkowo nosi nazwę stolicy. Suspiro a la Limeña oznacza "westchnienie damy z Limy" i według wielu deser został tak nazwany przez peruwiańskiego poetę Jose Galveza, po tym, jak jego żona Amparo Ayarez po raz pierwszy zrobiła go dla niego. Trudno o bardziej poetycką nazwę dla tych wyjątkowych słodkości. To połączenie karmelizowanego cukru i gładkiej bezy. Jest niesamowicie pyszny i niesamowicie słodki.

Conchitas a la Parmesana
Danie z włoskimi korzeniami. Przegrzebki w parmezanie to jedna z najświeższych gotowanych potraw z owoców morza, jaką można znaleźć. Parmezan topi się na świeżych przegrzebkach dodając im cudownie włoskiego charakteru. To klasyczna potrawa w każdej restauracji z owocami morza, bardzo popularna na peruwiańskim wybrzeżu