Kuchnia karaibska - czym się charakteryzuje?
Autentyczna karaibska kuchnia jest naprawdę doskonałą reprezentacją wszystkich kulturowych wpływów wysp Karaibów. Od czasu dotarcia w te rejony wyprawy Krzysztofa Kolumba wpływów tych było naprawdę dużo. Karaibska kuchnia zawiera smaki wszystkich kultur, które kiedykolwiek zetknęły się z brzegami wysp karaibskich. Można w niej znaleźć wpływy afrykańskie, chińskie oraz hinduskie. Aromat kuchni karaibskiej jest intensywny i bogaty, uderzająco podobny potraw afrykańskich i kreolskich. Dania karaibskie są znane i lubiane przez przedstawicieli różnych narodowości i przygotowywane w wielu rejonach Stanów Zjednoczonych i na całym świecie.
Karaibskie jedzenie, jak karaibska kultura
Karaibskie jedzenie, podobnie jak karaibska kultura uległy zmianie, gdy Europejczycy przywieźli na te tereny niewolników z Czarnego Lądu. Niewolnicy przeważnie spożywali resztki ze stołów i spiżarni swoich właścicieli. Tak wyglądały narodziny współczesnej kuchni karaibskiej. Afrykańscy niewolnicy mieszali wiedzę na temat przypraw i warzyw, którą przywieźli ze swojej ojczyzny i włączali do swoich tradycyjnych potraw wiele świeżych owoców i warzyw karaibskich. Starali się wykorzystywać rozmaite produkty znalezione w okolicy.
To stworzyło wiele jedynych w swoim rodzaju potraw, ponieważ wiele produktów na wyspach w tamtych czasach było zbyt delikatnych, aby przejść przez proces eksportowy. Owoce najczęściej spotykane w kuchni Karaibów to juka, mango i papaja. Wśród produktów, które są zbyt kruche, aby je eksportować, są owoce tamaryndowca i plantany, czyli owoce z drzew podobnych do bananowców.
Zdrowo i świeżo
Karaibskie jedzenie, choć pikantne, jest jednym ze zdrowszych wyborów wśród kulinarnych tradycji różnych regionów świata. Bujne wyspy Karaibów są pełne warzyw i owoców, które sprzyjają zdrowej diecie. Poza tym Ameryka Południowa wprowadziła na wyspy fasolę, kukurydzę, paprykę chile, ziemniaki i pomidory, rozszerzając spektrum smaków.
Kiedy na wyspach zniesiono niewolnictwo, właściciele niewolników musieli szukać innej pomocy. Przywozili, zatem do pracy mieszkańców Indii oraz Chin. Wraz z nimi na wyspy trafiły różne rodzaje potraw na bazie ryżu lub curry, które zostały wprowadzone i połączone z główną kuchnią Karaibów. W ten sposób powstało niepowtarzalne karaibskie curry.
Bogactwo owoców morza
Karaiby ze względu na swoją doskonałą lokalizację mają jedną, główną specjalność. Są nią owoce morza. Zazwyczaj serwowane są w sałatkach lub gulaszu, a nawet na śniadanie w jajecznicach. Homar, żółw morski, krewetki, kraby i jeżowce często goszczą na stołach mieszkańców wysp. Są też używane do takich egzotycznych, pikantnych karaibskich potraw, jako krabowy pilaf czy curry kokosowe z krewetkami. Równie popularne są ryby, bardzo często spożywane w formie grillowanej.
Bardzo ważna rola deserów
Desery są integralną częścią karaibskiego kulinarnego świata. Trzcina cukrowa jest jednym z najważniejszych produktów tej okolicy, dlatego zawsze cukier stał się nieodłącznym składnikiem deserów, ciast i pierogów. Mieszkańcy Karaibów dodają desery do niemal każdego posiłku. W restauracjach na Karaibach można zauważyć jak wielki nacisk, kładziony jest na desery. Zajmują one kluczową pozycję w menu wielu lokali gastronomicznych. Można zaryzykować stwierdzenie, że w karaibskiej kulturze deser jest równie ważny, jak danie główne. Do deserów bardzo często dodaje się tu rum.
Ta niezwykle zdrowa kuchnia połączona ze spokojnym trybem życia daje wymierne efekty. Mieszkańcy Karaibów nierzadko dożywają stu lat, zachowując doskonałą formę.