single

Turysta w peruwiańskiej restauracji

Peru może poszczycić się bardzo ciekawą kuchnią i wieloma oryginalnymi potrawami. Aby jednak poznać prawdziwy smak Peru, warto udać się do jednej z niewielkich peruwiańskich restauracji serwujących lokalne specjały. Zanim wyruszysz w tę fascynującą kulinarną podróż, zapoznaj się z typowym peruwiańskim menu. Musisz wiedzieć, których potraw powinieneś obowiązkowo skosztować i co oznaczają niektóre zwroty użyte w menu. Nasz przewodnik z pewnością Ci w tym pomoże.

Entradas
Entrades to w peruwiańskich restauracjach przystawka, której zadaniem jest pobudzenie naszego apetytu. Typowe menu składa się właśnie z entrada oraz dania głównego, którym towarzyszy zwykle sok z marakui lub chicha, czyli niezwykle popularny drink z fioletowej kukurydzy z rozmaitymi przyprawami. Brzmi dziwnie? Być może, ale warto rozszerzać swoje smakowe horyzonty.

Caldo de gallina
Zasadniczo mianem tym określana jest zupa z kurczaka. Jednak uwaga! Można się w niej natknąć na rapki. Widok ten może nieco odstraszyć estetów. Caldo de gallina oferowana jest wszędzie, nawet w gorących rejonach Peru, gdzie ciepłe potrawy należą raczej do rzadkości. Peruwiańskie restauracje serwują także inne rodzaje zup, od sopas de pescado do sopas de carne.

Papa a la Huancaína
Papa a la Huancaína to peruwiańska przystawka przyrządzana z gotowanych ziemniaków w pikantnym, kremowym sosie. Jest podawana na zimno, co może wydawać się zaskakujące, ale to danie jest jednym z najbardziej ulubionych w Peru. Okazuje się, że zimne ziemniaki mogą być całkiem smaczne.

Tequeños
Nie jest to najbardziej sycąca opcja spośród peruwiańskich dań. Tequeños to po prostu smażone ciasto z kawałkami sera w środku. Możesz potraktować je, jako przekąskę. A jeśli masz szczęście, podane zostanie z pysznym sosem guacamole.

Ceviche
W menu peruwiańskich restauracji ceviche nie jest serwowane, jako danie główne, ale raczej przystawka. Tutaj talerze z ceviche są znacznie mniejsze niż te, które można znaleźć w specjalnych knajpkach serwujących tę potrawę lub innych restauracjach specjalizujących się w owocach morza. Jeżeli marzy Ci się duże ceviche, udaj się raczej do nich. Ceviche to klasyk peruwiańskiej kuchni, ale z pewnością nie każdemu zasmakuje. Tradycyjnie potrawę tę przyrządza się z surowej ryby lub owoców morza, które krótko marynuje się w soku z cytrusów, cebuli, papryczkach chili i soli. Dzięki marynacie mięso rybie ścina się delikatnie. Turyści powinni uważać na tę potrawę. Ze względu na użyte składniki jest ona niezwykle zdrowa. Jednak ceviche przyrządzone w złych warunkach sanitarnych to prosta droga do zatrucia pokarmowego.

Segundos
Tym mianem określane są typowe dania główne, po których z pewnością nie wyjdziesz głodny z restauracji. Zazwyczaj serwowane są z fasolą i ryżem, a czasami sałatką.

Pescado frito i chicharron de pescado
Smażone ryby i ryby z grilla to coś, co znajdziesz w każdej restauracji, knajpce i barze wzdłuż wybrzeża Peru. Chicharron de pescado wygląda jak smażony nugget rybny i wśród potraw lubianych przez Peruwiańczyków zajmuje z pewnością jedną z czołowych pozycji.

Lomo saltado
To danie jest bardzo popularne w Peru i często bywa wymieniane, jako samodzielny posiłek. Potrawa pochodzi z peruwiańskiej odmiany kuchni chińskiej. Na rozgrzanym oleju smaży się paseczki mięsa wołowego, wymieszane z ostrymi papryczkami, pomidorami, cebulą i ziemniakami pokrojonymi w plastry. Do tego dodaje się przyprawy, sos sojowy oraz ocet winny. Jak przystało na danie wywodzące się z chińskiej tradycji kulinarnej, lomo saltado podaje się z reguły z białym ryżem.