Osiem pysznych potraw, które są warte podróży na Kubę
Przez lata turyści na Kubie byli rozczarowani oferowaną żywnością, ponieważ w kraju tym panowały ogromne braki składników. Kubańskie restauracje pozostawiały, więc wiele do życzenia. Obecnie, innowacyjne restauracje odkrywają niektóre z klasycznych kubańskich potraw i serwują je spragnionym nowych, egzotycznych smaków turystom. Oto jedne z najlepszych dań do odkrycia w trakcie podróży na Kubę:
Ropa Vieja
Ta kultowa potrawa dotarła na Kubę z Wysp Kanaryjskich wraz z przybyciem hiszpańskich kolonizatorów. Jest to rozdrobniona wołowina w sosie z pieprzu i pomidorów, ale w tej prostocie składników tkwi jej główna siła. Sama nazwa potrawy nie zachęca zbytnio do jedzenia. Oznacza, bowiem „stare ciuchy”. Być może wygląd potrawy stał się inspiracją do takiego jej nazwania. Mięso wołowe gotowane jest tak długo, aż rozpada się na mniejsze włókna. Taki sposób przygotowania potrawy ma swoje uzasadnienie. Wołowina na Kubie to rzadkość. Na mięso przeznaczane są z reguły starsze krowy, więc wymaga ono dosyć długiego gotowania i stosowania odpowiednich przypraw.
Kurczak Fricassee
Kiedy jesteśmy bardzo głodni, zamówmy kubański gulasz z kurczaka. Kurczak Fricassee to wyśmienite mięsne danie, z dodatkiem oliwek, kaparów i rodzynek. Samo słowo „fricassee” wywodzi się z języka francuskiego i oznacza rodzaj potrawki w gęstym sosie. Potrawa jest bardzo sycąca i pyszna.
Ryba z sosem Escabeche
Escabeche występuje w różnych formach w całej Ameryce Łacińskiej, ale wersja kubańska wydaje się jedną z najprostszych. Głównymi składnikami sosu są czosnek, cebula i papryka oraz liście laurowe. Co ciekawe, słowo escabeche pochodzi z języka perskiego, gdzie al-sikbaj, to nazwa popularnego dania mięsnego gotowanego w sosie słodko-kwaśnym, zwykle z octem i miodem.
Kubańska kanapka
Klasyczną kubańską kanapkę znajdziemy w każdej części wyspy. Jej główne składniki to szwajcarski ser, szynka, ogórki kiszone i pieczona wieprzowina oraz biała, miękka i puszysta bułeczka. To rodzaj opiekanej kanapki, którą należy po prostu zgrilować, aby nadać jej odpowiednią formę. Jeżeli chodzi o rodzaj mięsa, do kanapki kubańskiej używa się części wieprzowiny, która ma nieco tłuszczu. Idealnie nadaje się do niej karkówka. Mięso marynuje się w sosie opartym na soku z cytrusów. Nie liczmy na to, że będzie zdrowo i dietetycznie. Na pewno jednak wyjątkowo smacznie.
Pernil Asado Con Mojo
Kubańczycy jedzą dużo wieprzowiny, głównie dlatego, że istnieją ograniczenia w sprzedaży wołowiny. Ta potrawa przyrządzana jest z udźca wieprzowego w marynacie cytrusowej i stanowi dla Kubańczyków doskonały niedzielny posiłek.
Lechon Asado
Kolejnym daniem wieprzowym i być może jednym z najbardziej spektakularnych dań z wieprzowiny jest świnia o smaku i zapachu pomarańczy i czosnku, pieczona w całości na grillu pokrytym liśćmi bananowca. To popularne danie na wszelkiego rodzaju uroczystości.
Vaca Frita
To dosłownie "smażona krowa". Jednak danie jest nieco bardziej skomplikowane, niż sugeruje jego nazwa. Stek wołowy marynowany jest w czerwonym occie z pietruszką, kolendrą, oregano, czosnkiem i cynamonem, a następnie duszony, aż do miękkości. Potrawa jest niezwykle aromatyczna i bardzo sycąca.
Costillitas
Każdy uwielbia żeberka, a te przyrządzane na Kubie posiadają bardzo mocny kubański akcent. Zamiast sosu barbecue, którego można się spodziewać, marynowane są w soku pomarańczowym i limonkowym z dodatkiem czosnku, oregano i oliwy.