Smaki Meksyku - przewodnik kulinarny
Kuchnia meksykańska jest popularna na całym świecie i wiele osób właśnie ze względu na nią pragnie odwiedzić ten wspaniały kraj. Dla Meksykan gotowanie to pewnego rodzaju rytuał – kochają oni dzielić się pysznym jedzeniem z rodziną i przyjaciółmi, a nierzadko i nowo poznanymi osobami. Meksyk to kraj fiesty, świętowania i radości. Nikt nie odejdzie tu od stołu głodny, pomimo że ludzie nie mają tutaj dużo. Czym charakteryzuje się kuchnia meksykańska? Co na nią wpłynęło? Czy rzeczywiście jest taka ostra?
Jaki naród, taka kuchnia?
Meksykanie uchodzą za radosny i pozytywnie nastawiony do życia naród. Trudno spotkać bardziej roześmianych ludzi. Ich życiową dewizą jest chwytanie dnia i czerpanie z niego pełnymi garściami – co dla nas, mieszkańców Europy może wydawać się niepoważne. To prawda, Meksykanie są od nas zupełnie odmienny kulturowo – ekspresywni, emocjonalni, ruchliwi. Potrafią tańczyć salsę w każdym miejscu. Ich święta uchodzą za legendarne – np. Święto Zmarłych w Meksyku obchodzone jest z wielką pompą. Całe rodziny zbierają się przy grobach zmarłych by … biesiadować i pić do białego rana. Do normalnych należy widok zastawionego jedzeniem grobu. Co ciekawe, święto to weszło na Listę Światowego Dziedzictwa Ludzkości UNESCO. Liczni podróżujący do Meksyku ludzie z zachodu czy Europy (i całego świata) zgodnie opowiadają, że nie da się przejść obojętnie obok imprezujących na ulicach Meksykan. Co Meksykanie gotują najczęściej?
Podstawy kuchni meksykańskiej
Większość potraw gotowanych w Meksyku to dania jednogarnkowe. Wynika to z sytuacji społecznej – Meksyk nie należy do najbogatszych krajów. To nie oznacza jednak nudy, bo Meksykanki bardzo dbają o to, by zadowolić swoich najbliższych. Zresztą, tutaj gotują nie tylko kobiety, ale także i mężczyźni. Co najczęściej ląduje do garnka? Przede wszystkim fasola w różnych odmianach, ale jednak Meksykanie rozsmakowują się w czerwonej, kukurydza, pomidory, papryka, chili i wieprzowina. Zasada jest taka, że wszystko, czym da się nadziać tortillę lub burrito i bardzo ostro przyprawić, na pewno posmakuje lokalnym mieszkańcom!
Kuchnia regionalna
Ale żeby nie było tak prosto, trzeba zauważyć, że kuchnia meksykańska dzieli się na kuchnię północną, centralną oraz południową. W Meksyku północnym najpopularniejsze są tortille, wyrabiane z mąki pszennej, które nadziewa się mięsem wołowym i czerwoną fasolą. Je się także placki pszenne z wołowiną w pomidorach (burrito de machaca), różnego rodzaju galaretki (pajeta de membrillo), serową zupę (crema de queso), suszoną wołowinę z jajkami (machaca con huevos) oraz kukurydziane placki z mięsem i marynowanymi warzywami. W ogóle na północy króluje ser, który dodaje się praktycznie do wszystkiego. O daniach Meksyku północnego można powiedzieć, że są proste, sycące oraz bardzo smaczne. Meksykanie nie szczędzą również ostrych przypraw, w tym najostrzejszych papryczek chili. Kuchnia Meksyku centralnego kształtowała się pod wpływem kuchni indiańskiej oraz po części europejskiej. Najbardziej znanym specjałem centralnego Meksyku jest sos mole poblano z regionu Puebla, który przygotowuje się z migdałów, orzechów arachidowych, kurczaka, pasty sezamowej, goździków, gorzkiej czekolady i cynamonu. Od samego wymieniana składników cieknie ślinka! Poza tym je się tutaj olbrzymie ilości pomidorów, fasoli, ryb, owoców morza, ziemniaków i … żeberek wieprzowych. Mówimy o kuchni Meksyku centralnego, jeśli myślimy o kuchni meksykańskiej ogólnie - to właśnie z tego regionu używa się największej ilości przepisów w restauracjach z kuchnią meksykańską na świecie. Nie ma się co dziwić, w końcu centralnym Meksyku mieszka najwięcej ludzi. Jeśli chodzi o kuchnię Meksyku południowego to różni się ona pod względem smaku od kuchni w pozostałych częściach kraju. Na południu Meksykanie lubują się raczej w słodkich smakach oraz mocno pikantnych. Do specjałów należą np. smażone liście kukurydzy, w które zawija się farsz z mięsa i sera, do tego dodając duże ilości chili. Na południu robi się także dużo sosów, słynne guacamole (pasta z avocado) czy różnego rodzaju salsy.
Gorąco i ostro
Trzeba przyznać, że Meksykanie mają naprawdę nieźle wytrenowane żołądki. Dla przeciętnego Europejczyka czy nawet podróżników z Ameryki Północnej, kuchnia meksykańska jest za ostra. Nie ma się jednak czym martwić, bo będąc w Meksyku zawsze można poprosić w restauracji o wersję najłagodniejszą - która prawdopodobnie i tak wypali nam podniebienie. Do kuchni tradycyjnej trzeba zatem podejść z dystansem i małymi kroczkami.