single

Najpopularniejsze owoce i warzywa na Bali – wyspa dla poszukujących smaków

Wakacje na Bali to urlopowy cel i marzenie niejednego podróżnika. Niepowtarzalna i doskonale zachowana tradycja, gościnność tubylców, kultura, jakiej nie znajdziecie nigdzie indziej – to tylko skrawek egzotycznej przygody na jednej z wysp archipelagu Indonezji. Bali oferuje także cudowny klimat. Ten, choć dzieli się na porę suchą i deszczową, nie zmienia się w zasadzie znacznie w ciągu roku. Temperatura powietrza jest stała, oscyluje w granicach trzydziestu stopni Celcjusza. Zmianę pór roku dostrzega się jedynie po innej wilgotności powietrza i, co za tym idzie, częstszym występowaniu opadów. Charakterystyczny klimat Bali wiąże się z niepowtarzalnymi widokami – wyobraźcie sobie tylko te wulkaniczne ciemne plaże, morze słynące z niepowtarzalnego koloru wybrzeża, czy dżunglę w środku wyspy. W tej tropikalnej dżungli ukryte są rośliny z owocami tak dziwnymi, że ich wyglądu i smaku nie zapomnicie nigdy! Jesteście ciekawi nowych smaków i doświadczeń kulinarnych?

Najdziwniejsze tropikalne owoce na Bali

Zacząć wypada od przedstawienia owocu, który wzbudza chyba najwięcej kontrowersji. Przed Wami Durian! To wielka zielona kula najeżona kolcami. Z zewnątrz wygląda groźnie, ale środek może przerażać jeszcze bardziej: jego zapach jest tak intensywny, że zakazano wnoszenia go na lotniska. Smaku nie oceniamy, bo kto Duriana spróbuje, niech wypowie się sam! Kolejnym dziwnym owocem jest rambutan. Jego nazwa oznacza dosłownie „włosowaty” i nic dziwnego – ten owoc to czerwona kuleczka najeżona miękkimi intensywnie zielonymi nitkami. W smaku podobny do znanego nam liczi. Dziwniejszym od rambutana jest chyba tylko salak, inaczej znany jako wężowy owoc. Faktycznie, struktura salaka kojarzy się z wężem – okrągły kształt jest łuskowaty i ciemnobrązowy. Smak salaka kojarzyć się może z ananasem wymieszanym z kwaśnym jabłkiem. Ostatnim dziwnie wyglądającym owocem, który trzeba skosztować na podczas wycieczki na Bali jest srikaya. Z zewnątrz zielony, po przekrojeniu przyjemnie wilgotny, aromatyczny i świeży. Uchodzi za letni przysmak i często jest dodawany do koktajli i orzeźwiających napojów. 

Znane i lubiane

Podczas urlopu na Bali na pewno warto skosztować znanych smaków, choć i te z pewnością zaskakują. Rosną na wyspie, więc są pozbawione długiego procesu konserwowania, przechowywania w chłodni i transportu do Europy. Każdy jadł marakuje – passion fruit – ale te na Bali uchodzą za najlepsze na świecie! Są doskonałym orzeźwieniem po dniu spędzonym na słońcu. Jeśli chcesz przywieźć do Polski smak egzotycznych wakacji, kup na wynos butelkę soku lub nektaru. Kolejnym znanym owocem jest pomelo – w Polsce popularne dopiero od kilku lat, na Bali uchodzi za jeden z najsmaczniejszych owoców. Połączenie smaku słodkiego i czasem kwaśnego, jest niepowtarzalnym doznaniem każdego podróżnika. Na Bali sprzedaje się pomelo na tradycyjnych targach i marketach. Odnajdziemy tam dwa rodzaje: żółte i czerwone. Czerwone zwykle są bardziej kwaśne. Każdy w Polsce kojarzy papaje – duże czerwono-pomarańczowe aromatyczne owoce. Nie każdy jednak wie, że na Bali (i w całej Indonezji) popularną przekąską są liście papai. Te poddaje się obróbce termicznej przez gotowanie we wrzątku w celu pozbycia się gorzkawego posmaku. Liście papai są bardzo zdrowe i spożywanie ich zapobiega ugryzieniom komarów, a te przecież są zmorą lokalsów.

Inne ciekawe warzywa i owoce

Na koniec krótko wspomnimy o owocach i warzywach, które też zasługują na uwagę, ale my niestety, nie mamy już miejsca w artykule na opisanie ich wszystkich. Zachęcamy jednak do Możliwości smakowych na Bali jest wiele i naprawdę polecamy próbować nowych dań, zarówno w wykwintnych restauracjach, jak w barach dla lokalsów. Znane wszystkim banany mają kilka odmian, różnią się od siebie kolorem, wielkością i intensywnością smaków. Mangosteen, który znany jest wśród Balijczyków szczególnie swojej roli w tradycyjnej mitologii i tutejszych wierzeniach, może wydawać się z zewnątrz niejadalny, ale w środku kryje się pyszny biały owoc. Kokosy na Bali rosną szczególnie w dwóch odmianach – pomarańczowej i żółtej. Wykorzystuje się je często do celów ceremonialnych. Ale podawane są też w hotelach na powitanie gości, a ich sok fantastycznie gasi pragnienie.

Owoce i warzywa na Bali zachwycają kolorem, smakiem i zapachem. Bez skosztowania nowych smaków, wakacje na Bali nigdy nie będą takie same!