Kulinarna podróż przez Ekwador
Zupa pomidorowa, jajecznica, pierogi z owocami, ziemniaki z kefirem. To tylko niektóre z prostych potraw, do których często powracają Polacy i które nierzadko wywołują wspomnienia z dzieciństwa. Ekwadorczycy też mają swoje ulubione dania, charakteryzujące się ogromną prostotą, ale zachwycające swoim wyjątkowym smakiem. Trzeba przyznać, że kuchnia ekwadorska jest jedną z najbardziej niedocenianych kuchni świata. Potrawy w Ekwadorze są niezwykle różnorodne. Każdy z trzech regionów geograficznych kraju - dorzecze Amazonki, region górski oraz Wybrzeże Pacyfiku - ma swój własny zestaw lokalnych przysmaków. Zupy są specjalnością w całym kraju, natomiast na południu, na wybrzeżu królują owoce morza z ceviche na czele. Oto krótki przegląd najbardziej popularnych potraw rodem z Ekwadoru.
Potrawy ziemniaczane
Ekwadorczycy uprawiają szeroką gamę ziemniaków, ale jeden króluje w ekwadorskich daniach - Papa Chola. Jest to duży, rudy ziemniak o jasnożółtym miąższu i czerwonej skórze. Rozpada się po ugotowaniu, dzięki czemu idealnie nadaje się do zup i do zacierania. Llanpingachos to małe, okrągłe placuszki powstające na bazie puree ziemniaczanego. Mają smak krokietów ziemniaczanych. Są chrupiące na zewnątrz i kremowe w środku. Najlepiej smakują w towarzystwie pieczonej wieprzowiny lub smażonego jajka i pikantnej, czerwonej kiełbasy z Ambato. Locro de Papas to kolejny ziemniaczany hit z Ekwadoru. Ta zupa jest znana w całym ekwadorskim rejonie górskim i można ją znaleźć w prawie każdej restauracji. Każda babcia ma swój specjalny przepis na locro de papas. Wszystkie zawierają Papa Chola, trochę mleka, ser w kostce i pokrojone awokado.
Zupy
Ekwadorczyk, który nie lubi zup, jest rzadkim okazem. Zupą zaczyna się tu prawie każdy posiłek. Zupy można zamówić w każdej przydrożnej restauracji. Wiele z nich traktowane jest, jak lekarstwo na wszelkie dolegliwości. Caldo de Pata jest zrobiona z kopyta cielęcego gotowanego w wodzie i doprawiona cebulą, czosnkiem oraz pietruszką. Zawiera również mleko, masło orzechowe lub orzeszki ziemne i ziemniaki. Jest tłusta i bardzo pożywna. Musi być podawana na gorąco, inaczej żelatyna z kopyta koaguluje, co sprawia, że zupa jest lepka. To zupa, która budzi silne emocje - albo ją pokochasz, albo ją znienawidzisz.
Caldo de Gallina to zupa będąca odpowiednikiem naszego rosołu. Obecnie jest często przygotowywana z kurczaka z supermarketu, tradycyjne przepisy wymagają jednak prawdziwego wiejskiego kurczaka. Jest on zwykle podawany w dosyć dużych kawałkach w misce bulionu drobiowego doprawionego marchewką i ziemniakami. Jest to regenerująca zupa polecana turystom przybywającym z niższych wysokości do wysokich Andów. Potrafi wzmocnić, jak żadne lekarstwo.
Sery
Ekwadorczycy uwielbiają świeży ser. Każdy region mleczarski wytwarza swoją własną wersję serai chociaż wielu z nas może nie widzieć między nimi dużej różnicy, miłośnicy sera z pewnością odgadną pochodzenie świeżego sera, biorąc pod uwagę jego smak, wygląd oraz teksturę.
Habas con Queso
Habas to fasola fava. To zwykłe uliczne jedzenie jest także serwowane w wielu domach w górach. Fasolę fava gotuje się w drugiej łusce do miękkości. Po wyjęciu z wody gotowana fasola jest solona i podawana w misce. Towarzyszą jej plasterki świeżego sera. Niektórzy jedzą fasolę z łuskami, inni odgryzają kawałek łuski i wyciskają miękką fasolę do ust.
Choclo con Queso
Choclo jest odmianą ekwadorskiej kukurydzy. Jej ziarna są duże, masywne i nasycone skrobią. Nie są zbyt słodkie. Fasola jest gotowana lub grillowana, aż ziarna stają się całkiem miękkie. Podawana jest z plastrami świeżego, słonego sera. Aby zjeść choclo, za pomocą palców wystarczy odrywać po kolei kolejne ziarna. To dobry sposób szczególnie, jeśli dzieli się kolbę z drugą osobą.
Ceviche
Ceviche to mieszanka surowych owoców morza i skorupiaków "gotowanych" w soku z cytryny lub limonki. Sok ścina białko znajdujące się w mięsie. Pozostaje ono niemal surowe. Typowe składniki ceviche to biała ryba, krewetki, kraby, małże, kałamarnice (kalmary) i cebula. Potrawa cieszy się ogromną popularnością na ekwadorskich plażach. Miasto będące mekką surferów, Montanita, wypełnione jest wózkami ceviche. Aby skosztować ceviche doskonałej jakości, należy odwiedzić jedną z wielu restauracji w Guayaquil.