Smaki kuchni indonezyjskiej
Indonezja, jeden z największych pod względem ludności krajów na świecie. Na kilkunastu tysiącach wysp i wysepek mieszka ponad 230 milionów Indonezyjczyków, w tym kilkaset grup etnicznych, dzięki czemu kuchnia indonezyjska uchodzi za różnorodną i mającą wiele odmian i zwyczajów. Podobnie jak w innych azjatyckich krajach, na kuchnię indonezyjską miały wpływ kuchnie m. in. chińska, indyjska i arabska.
Jak wygląda typowy posiłek na stole Indonezyjczyka?
Pomimo tego, że kuchnię indonezyjską można scharakteryzować jako różnorodną, na co dzień nie jada się tam wymyślnych dań. Wręcz przeciwnie, podróżnicy „podziwiają” Indonezyjczyków za monotonię w odżywianiu się – tutaj od rana do nocy króluje gotowany ryż z dodatkiem mięsa i cienko pokrojonych warzyw. Skąd takie zwyczaje? Niestety, monotonnie żywienie się jest często wynikiem biedy w danej rodzinie, dlatego jeśli podróżujesz po odległych zakątkach Indonezji nie licz na to, że kosztowanie lokalnej kuchni będzie wielkim przeżyciem kulinarnym. Rzecz jasna, bogatsi Indonezyjczycy jedzą dużo bardziej różnorodnie. Typowym posiłkiem, jaki można zamówić w każdej knajpce bądź restauracji (za stosunkowo niewielkie pieniądze), składa się z miski ryżu, kilku kawałków kurczaka lub ryby, pokrojonych warzyw, a do tego wszystkiego podaje się bulion (którym popijamy każdy kęs). To, co wyróżniające dla kuchni indonezyjskiej zawiera się przede wszystkim w sosach i przyprawach – bo z racji kiepskiego dostępu do produktów żywnościowych gospodynie wypracowały inne sposoby na urozmaicenie posiłków. Dzięki temu powstała popularna pasta zwana „sambal”, czyli mieszanka chili i np. pasty krewetkowej, pomidorów i soku z mango lub ananasa. Odmian sambalu jest całe mnóstwo i właściwie każda pasta smakuje inaczej. Jeśli chodzi o inne potrawy, jakie dostaniemy na każdym kroku, to wyróżnia się trzy: nasi goreng, mie goreng i gado-gado. Zarówno nasi goreng jak i mie goreng są smażone (nasi – ryż, mie – makaron). W Indonezji smażenie to najpowszechniejsza technika przyrządzania potraw i trzeba przyznać, że oba te dania są przepyszne. Do smażonego ryżu lub makaronu w wersji „wypasionej” podaje się jajko i krewetki. Gado-gado to sałatka z gotowanych warzyw, jajkiem, ostrym sosem i soją. Jak już wspomnieliśmy, wszystkie są tanie i dostępne na każdym kroku, więc dobrze wiedzieć, co kryje się pod tajemniczymi dla nas nazwami.
Ciekawostki z kuchni indonezyjskiej
Podróżując do krajów azjatyckich jesteśmy przygotowani na sporą dawkę nowości i zaskakujących rozwiązań. Na pewno część ciekawych rzeczy usłyszymy przed podróżą (i czasem lepiej się do nich przygotować psychicznie). Zacznijmy od tego, że w większych miastach Indonezji napotkamy na popularne zachodnie sieciówki fast-foodów, jak McDonalds czy KFC. Warto wiedzieć, że zamawiając podstawowe zestawy zamiast frytek dostaniemy ryż – frytki są dodatkowo płatne. Wykonanie hamburgerów czy sieciówkowego jedzenia także pozostawia wiele do życzenia, wychodzi na to, że tylko w Europie dba się o podstawowe zasady higieny czy jakości składników. Jeśli nie wyobrażasz sobie wycieczki gdziekolwiek bez cheeseburgera, bądź przygotowany na problemy żołądkowe. Chociaż i tutaj nie ma reguły, ponieważ kuchnia indonezyjska znana jest z ostrych przypraw oraz nietypowych mieszanek. Dlatego radzimy powoli przyzwyczajać organizm do zmiany klimatu i sposobu odżywiania się, bo takie przygody mogą się skończyć dla nas różnie. Natomiast jeśli już się zaaklimatyzujemy, koniecznie trzeba spróbować przysmaków tzw. kuchni ulicznej.