single

Oryginalne potrawy z USA

Jedzenie w Stanach Zjednoczonych kojarzy się przede wszystkim z restauracjami KFC oraz Mc Donald, a także pączkami jedzonymi przez policjantów w amerykańskich filmach, czy grillowanymi stekami. Jest to niezbyt zdrowe jedzenie. W USA można skosztować jednak wielu dań, którymi zajadają się mieszkańcy USA, a które mogą zaciekawić niejednego smakosza.

Sałatka z Kalifornii
Tak zwana Cobb salad. Jest to sałatka wymyślona przez Boba Cobba w latach 30 XX wieku. W skład sałatki wchodzą różne rodzaje sałat, pomidory, kurczak, awokado, ugotowane jajka, ser oraz boczek. Składniki rozkłada się w rządkach.

Pizza z Illinois
Nie jest to tradycyjna pizza. Deep Pan Pizza to pizza pieczona z naczyniu podobnym do tortownicy. Pizza jest głęboka, wierzchnia część pizzy jest chrupiąca, ale równocześnie miękka w środku. Składniki pizzy znajdują się w jej zagłębieniu. Do jej przygotowania używa się między innym i masła i mąki kukurydzianej. Pizza jest najbardziej popularna w Chicago.

Gulasz z Nowego Meksyku
Jest to gulasz wykonany z zielonych papryczek. Papryczki oczywiście chili są dosyć ostre, dlatego to danie nie dla każdego. Oprócz ostrych papryczek w gulaszu można znaleźć pomidory, ziemniaki, czosnek oraz mięso: wołowinę lub wieprzowinę. Gulasz musi być pyszny.

Kanapka z Maine
Kanapka ta jest wyjątkowa. Jej głównym składnikiem jest bowiem homar. By przygotować kanapkę uprzednio piecze się bułkę lub gotuje na parze. Do jej środka dodaje się majonez, bądź roztopione masło a na koniec wybraną część homara. Kto nie jadł nigdy homara musi tego spróbować.

Syrop klonowy
Syrop klonowy bardziej kojarzy się z Kanadą niż z USA. Tam bowiem syropem polewa się naleśniki i dodaje do ciast i deserów. Jednak to w Vermont produkuje się najlepszy syrop klonowy na świecie. Tam również znajduje się największy producent tego syropu.

Kasza z Karoliny Południowej
To nie jest zwykła, nudna kasza. Kasza ta podawana jest z krewetkami oraz rukolą. Jest to podstawowe danie, które podaje się na śniadanie. Kasza nie jest gotowana na wodzie, lecz z mlekiem, a do niej dodaje się odrobinę masła i różne dodatki.

”Ostrygi” z Montany
Ostrygi Rocky Mountain to nie dosłownie ostrygi. Widząc tą nazwę w karcie dań lepiej je pominąć, chyba że jesteśmy gotowi na niesamowite doznania. Ostrygi Rocky Mountain to cielęce jądra, które obtacza się w mące i smaży na głębokim tłuszczu. Miejscowi raczej nie jedzą tego przysmaku. Danie serwowane jest zazwyczaj turystom.

Zupa z małży w Massachusetts
Jest to gęsta zupa krem przyrządzana z małży, ziemniaków, selera, cebuli oraz kwaśnej śmietany lub mleka. Jest to bardzo znana zupa i bardzo pyszna.

Ciasto z limonkami z Florydy
Do wyrobu ciasta wykorzystuje się lionkę meksykańską, żółtka jaj oraz skondensowane mleko. Ciasto to jest symbolem Florydy, a jej przepis powstał około 1850 roku.

Pierożki z Wirginii
Pierożki hushpappie są smażone na głębokim tłuszczu. Podaje się je z grillowanymi dodatkami: rybami lub kurczakiem. Danie wykonuje się z mąki kukurydzianej, jogurtu naturalnego i innych dodatków, w tym przypraw.