Kuchnia tajska
O kuchni tajskiej mówi się, że należy do jednej z najzdrowszych kuchni na całym świecie. Dodatkowo ceni się również jej walory smakowe oraz prostotę wykonania potraw. Dzięki temu kuchnia tajska popularności nie ustępuje nawet kuchni chińskiej czy wietnamskiej. Jakie są sekretne składniki Tajów? Co sprawia, że kuchnia tajska cieszy się tak dobrą opinią? Jakie potrawy zyskałyby uznanie także na polskim stole?
Charakterystyka tajskiej kuchni
Zacznijmy od scharakteryzowania kuchni Tajów. Być może sekret leży w jej historii, ponieważ przez setki (a nawet tysiące) lat kultury państw Dalekiego Wschodu płynnie się przenikały oraz wzajemnie korzystały ze swoich przepisów na potrawy oraz modyfikowały je w lokalny sposób. Kuchnia tajska bazowała głównie na kuchni znanych sąsiadów, czyli Chin oraz Indii. Nie trzeba poświęcać wiele czasu by przekonać się, jak wiele cech kuchni chińskiej i indyjskiej „pożyczyli” sobie Tajowie, np. zamiłowanie do ostrych dań typu curry, jaśminowego ryżu i samego rytuały gotowania. Oczywiście, prócz zewnętrznych wpływów Tajowie kultywowali własne tradycje i ulubione składniki. Chodzi głównie o umiejętność zastosowania praktycznie we wszystkim mleka kokosowego i orzeźwiających przypraw, takich jak trawa cytrynowa, imbir i limonka. Wystarczy przyjrzeć się jakie produkty stoją w naszych rodzimych sklepach podczas „tygodnia kuchni tajskiej” bądź „tygodnia kuchni azjatyckiej” – na pewno dostaniemy właśnie mleko kokosowe, makaron ryżowy i różne wyroby sojowe.
Wewnętrzne zróżnicowanie
Wspomnijmy jeszcze o wewnętrznym zróżnicowaniu kuchni tajskiej – Tajowie przykładają ogromną wagę do wykorzystywania tanich, ale świeżych składników, lokalnych warzyw i owoców, ziół, przypraw i np. mięsa bądź ryb, które najczęściej występuje w danym regionie. Wyróżnia się kuchnię północną, północno-wschodnią, południową i centralną. Na przykład: na południu najczęściej wykorzystuje się mleko kokosowe w połączeniu z owocami morza, co nie jest ulubionym rozwiązaniem dla mieszkańców północy. Na północy je się delikatnie przyprawione mięso wieprzowe z dodatkiem dużej ilości gotowanych i posiekanych warzyw. Najostrzejszą kuchnię preferują mieszkańcy północnego-wschodu, nie żałując chili i innych wyrazistych przypraw.
Ryż
Jak w Tajlandii je się ryż? Nikogo nie zaskoczy fakt, że w kuchni tajskiej ryż podaje się praktycznie do każdego posiłku, a Tajowie są mistrzami w jego przyrządzaniu. Ryż najczęściej gotowany jest na parze, dzięki czemu jest delikatniejszy, smaczniejszy i łagodzi ostre smaki. Jak już wspomnieliśmy, Tajowie upodobali sobie przybyłą z Chin odmianę jaśminową odmianę ryżu, która zdobyła ich serca i żołądki dzięki swojemu wyjątkowemu aromatowi i smakowi. Jakie są najpopularniejsze potrawy z ryżu? Pierwszą potrawą „pewniakiem” (tzn. taką, którą na pewno zamówicie w każdej knajpce) jest „kao tom”, kleik ryżowy, który codziennie je się na śniadanie. Ryż gotuje się na mleku kokosowym, a na wierzch podaje się lekko ścięte jajko. Kleik można jeść na słono lub na ostro – Tajowie preferują wersję ostrą, z papryczkami chili, która podkręca metabolizm na resztę dnia. Drugą popularną potrawą jest „kao pat”, smażony ryż, który możemy zjeść na nieskończoną liczbę sposobów. Sami Tajowie potrafią go zjeść nawet trzy-cztery razy dziennie. Wersja podstawowa to smażony ryż ze smażonymi kawałkami mięsa oraz cienko pokrojonymi warzywami. Do tego bulion warzywny, który popija się co kęs. Wersja rozszerzona zawiera dodatkowo jajka, dipy i np. krewetki. Turyści kochają smażony ryż równie mocno jak smażony makaron!