Zdrowa kuchnia tajska
O kuchni tajskiej mówi się, że jest jedną z najzdrowszych, najprostszych i najsmaczniejszych kuchni na świecie. Czy to w ogóle możliwe? Ta kuchnia cieszy się także niesłabnącą popularnością, a smakosze wywyższają ją ponad kuchnię japońską czy indyjską. Co sprawia, że o tajskiej kuchni krążą tak pochlebne opinie? Jaki jest jej sekret? Czy jakieś potrawy moglibyśmy z powodzeniem przenieść na nasze polskie stoły? Jeśli interesuje was ta tematyka, koniecznie przeczytajcie artykuł poniżej!
Co wpłynęło na kształtowanie się kuchni Tajów?
Obecny kształt kuchni tajskiej nieco różni się od tej serwowanej setki lat temu. Wszystko za sprawą historii – jak wiadomo, Tajlandia graniczy z Laosem, Kambodżą, Malezją i Birmą, a elementy ich kultur i tradycji były widoczne w kraju od zawsze. Przez wiele wieków kultury państw Dalekiego Wschodu płynnie się przenikały oraz korzystały z np. przepisów, które w ciekawy sposób modyfikowano dostosowując do warunków lokalnych. Prócz wpływów sąsiadów, kuchnia tajska kształtowała się głównie przez kuchnię chińską i indyjską. Może na pierwszy rzut oka dostrzeżemy, że Tajowie korzystają ze chińskich sposobów przyrządzania potraw – szybkie smażenie w stożkowych wokach, gotowanie ryżu na parze czy jedzenie pałeczkami to u nich standard. Natomiast cechy kuchni indyjskiej nie są już tak oczywiste, ale po przestudiowaniu menu zobaczymy, że w Tajlandii lubią jeść curry i używać nietypowych mieszanek przypraw (wg zasady pięciu smaków, czyli harmonijnego połączenia między smakami słodkim, słonym, ostrym, kwaśnym i gorzkim). Prócz zewnętrznych wpływów kuchnia tajska pielęgnowała także własne tradycje, np. Tajowie ścigają się między sobą w wymyślaniu zastosowań mleczka kokosowego czy gotowania zup na bazie orzeźwiających przypraw (głównie trawy cytrynowej, limonki i imbiru).
Kuchnia tajska: regionalne specjały
Trzeba wspomnieć o wewnętrznym zróżnicowaniu tajskiej kuchni. W Tajlandii je się tanio, a żeby nie wydawać na jedzenie fortuny, stawia się na wykorzystywanie lokalnych warzyw, owoców, przypraw, ziół i mięsa z dostępnych hodowli (lub owoców morza). Wyróżnia się kuchnię północną, północno-wschodnią, południową i centralną. Każdy z tych regionów gotuje trochę inaczej, jak rozpoznać różnice? Przykładowo, na południu je się bardzo dużo potraw na bazie mleka kokosowego i owoców morza, czego nie lubią zbytnio mieszkańcy północy – oni z kolei wolą delikatnie przyprawione potrawy, w tym duszone mięso wieprzowe i dużo posiekanych warzyw. Najwięcej ostrych przypraw używają mieszkańcy północnego-wschodu, chili, ostra papryka, imbir, kardamon czy pieprz to podstawowy zestaw do doprawiania. Natomiast w centralnej części je się sporo makaronu ryżowego lub sojowego – smażony makaron lub ryż to prawdziwe rarytasy. Dzięki regionalnemu zróżnicowaniu w kuchni Tajów można urządzić sobie kulinarną wyprawę po kraju, bo praktycznie w każdym miejscu napotkamy na coś nowego i interesującego. Nie zapomnijmy o kosztowaniu soków ze świeżo wyciskanych owoców albo sałatek, w których połączenia smaków na pewno nas zaskoczą.
Ryż, wszędzie ryż
W Tajlandii, podobnie jak w większości krajów Azji, do każdego posiłku podawany jest ryż. Tajowie są znani z mistrzowskiego przyrządzania ryżu na nieskończoną ilość sposobów – czego my, Europejczycy, skrycie im zazdrościmy. Na stołach Tajów najczęściej gości ryż jaśminowy, który uprawia się na wielką skalę w Chinach. Tajowie upodobali sobie tę odmianę ryżu głównie na przyjemny aromat i delikatny smak, który współgra z różnymi dodatkami. Jakie są najpopularniejsze potrawy z ryżu? Zacznijmy od śniadania i od kleiku „kao tom”. Ryż gotowany jest na mleku kokosowym i podawany ze ściętym jakiem na wierzchu z dodatkiem papryczki chili. Dzięki takiemu połączeniu już od samego rana nasz metabolizm funkcjonuje na najwyższych obrotach. Na obiad je się tu głównie „kao pat”, wspomniany już przez nas wcześniej smażony ryż. W wersji podstawowej do ryżu podaje się posiekane grillowane warzywa oraz kawałki kurczaka bądź krewetek, polany sosem sojowym lub sosem rybnym. Do niego zwykle dostajemy bulion warzywny, którym przepija się każdy kęs. Poza tym opcji przyrządzania tej potrawy są setki, jeśli nie tysiące – biorąc pod uwagę, że Tajowie potrafią jeść smażony ryż trzy razy dziennie, siedem dni w tygodniu. Turyści lubią wersje z jajkiem i mango – koniecznie trzeba tego spróbować. Po trzecie, sposób gotowania ryżu. Tajowie gotują ryż głównie na parze, właśnie ze względu na to, by miał łagodniejszy smak i harmonizował z ostrzejszymi i wyrazistszymi dodatkami. Wielką misę ryżu stawia się na środku stołu, a wokół ustawia się mnóstwo mniejszych miseczek, w których znajdują się rozmaite dodatki. Każdy uczestnik takiej biesiady najpierw bierze garść ryżu, a potem wybiera to, na co akurat ma ochotę.