Kuchnia meksykańska
Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza już od długich tygodni, warto postarać się o trochę słońca w kuchni. Dzisiaj przeniesiemy się do gorącego i ostrego Meksyku i odkryjemy trochę sekretów kuchni meksykańskiej. Kuchnia meksykańska jest bardzo lubianą na świecie kuchnią z wielu względów – jest sycąca, kolorowa, aromatyczna i łatwa do odtworzenia, nawet w niekoniecznie sprzyjających warunkach. Wygląda na to, że Meksykanie lubują się w produktach, które są dobrze znane także i na naszym polskim podwórku. Co warto wiedzieć o kuchni meksykańskiej?
Czy kuchnia jest odzwierciedleniem temperamentu narodu?
Meksykanie to prawdopodobnie jeden z radośniejszych i pozytywnie nastawionych do życia narodów na świecie. Uchodzą za ludzi pokornie nastawionych do przeciwności losu oraz uroczyście celebrujących każdą nadarzającą się okazję. Faktycznie, trudno spotkać bardziej roześmianych ludzi, których dewizą jest chwytanie dnia i czerpanie z niego pełnymi garściami. Dla nas, Europejczyków, może wydawać się to lekko niepoważne i często mamy Meksykan za „pajaców” – to prawda, są od nas zupełnie odmienni kulturowo – emocjonalni, ruchliwi i ekspresywni. Być może nam przydałoby się trochę ich energii? W Meksyku za normalne uchodzi tańczenie salsy w dowolnie wybranym przez siebie miejscu, a do legend przechodzą wyprawiane przez nich święta. Przykładowo, Święto Zmarłych zostało wpisane nawet na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa Ludzkości, a jest obchodzone z wielką pompą. Meksykanie hucznie biesiadują przy grobach rodziny i bliskich, przez całą noc wspominając te osoby i przywołując różne wspomnienia z nimi związane. Aż ciężko uwierzyć, że jako naród w większości deklarują katolicyzm, który na naszym rodzinnym podwórku traktowany jest czasem przesadne poważnie. Meksykanie uwielbiają także turystów, traktując ich jako serdecznych gości – podobno trudno jest przejść obok imprezujących Meksykan obojętnie. Jeśli natomiast chodzi o kuchnię, to mieszkańcy Meksyku przywiązują do niej ogromną wagę, a gotowanie traktują jak prawdziwy rytuał. Nie ma chyba Meksykanina, który przyrządziłby jakąś potrawę tylko dla siebie, bo tutaj zawsze robi się o wiele więcej jedzenia, niż jest potrzebne – zakłada się gości. Jak gotują Meksykanie?
Podstawy kuchni meksykańskiej
Nie jest żadną tajemnicą, że w Meksyku się nie przelewa. Meksyk nie jest bogatym krajem, a ze względu na sytuację polityczno-geograficzną nie zawsze ma się dostęp do różnorodnych produktów. Dlatego meksykańskie gospodynie do perfekcji opanowały sztukę przyrządzania potraw jednogarnkowych w taki sposób, że nie nudzą się nawet, kiedy jemy je trzy razy dziennie. Jakie składniki najczęściej lądują w garnkach? Na pierwszym miejscu, oczywiście, fasola w przeróżnych odmianach (doprawia się ją kminkiem i cukrem, by nie powodowała „rewolucji” żołądkowych), następnie pomidory, papryka we wszystkich kolorach, kukurydza, chili i mięso wieprzowe. Można by rzec, że wszystko, czym da się nadziewać tortillę lub burrito się nadaje. Nie pominiemy także faktu, że kuchnia meksykańska to jedna z najostrzejszych kuchni na świecie!
Zróżnicowane regionalne
Jak już wspomnieliśmy, kuchnia meksykańska różni się pomiędzy danymi regionami. Meksyk to ogromny kraj, podzielony na kilkadziesiąt stanów, i pomimo tego, że zdecydowana większość mieszkańców zamieszkuje stolicę i centrum kraju, na obrzeżach także tętni życie. Kuchnię meksykańską można podzielić na kuchnię północną, centralną i południową. W północnej części Meksyku najchętniej je się tortille (wyrabiane z mąki pszennej) nadziewane mięsem wołowym i czerwoną fasolą. Je się również placki pszenne z wołowiną i pomidorami (burrito de machaca), galaretki na słodko (pajeta de membrillo), zupę serową (crema de queso), suszoną wołowinę z jajkami (machaca con huevos) i kukurydziane placki z mięsem i marynowanymi warzywami. Północ charakteryzuje się bardzo sycącymi i smacznymi daniami, w których króluje ser i wołowina (oraz oczywiście ostre przyprawy). W Meksyku centralnym kuchnia kształtowała się pod wpływem kuchni indiańskiej i europejskiej. Najpopularniejszym specjałem centrum jest sos mole poblano z regionu Puebla, który przyrządza się z migdałów, orzechów arachidowych, kurczaka, pasty sezamowej, gorzkiej czekolady, goździków i cynamonu. Brzmi przepysznie, prawda? W centralnej części Meksyku je się także bardzo dużo pomidorów, ryb, owoców morza, żeberek wieprzowych i ziemniaków. Natomiast kuchnia Meksyku południowego charakteryzuje się miłością do łączenia smaków słodkich i mocno pikantnych. To właśnie tutaj odkryto czekoladę z chili. Do potraw wyróżniających kuchnię południową należą np. smażone liście kukurydzy, które nadziewa się farszem z mięsa i sera. Tutaj też robi się słynną pastę z avocado (guacamole) i mnóstwo pysznych sosów i salsy.