Kuchnia Kraju Inków
Peru zachwyca nie tylko swoją przyrodą, krajobrazami i zabytkami. To ciekawy kraj również pod względem kulinarnym. Kuchnia peruwiańska jest niezwykle zróżnicowana, oparta na oryginalnych składnikach i charakteryzująca się wyjątkowymi smakami.
Co jest podstawą kuchni Peru?
Peruwiańskie wybrzeże ma długość 3 tysięcy km. W związku z tym kraj bogaty jest w rozmaite odmiany ryb i owoców morza. Bazą większości potraw, zarówno dla Inków, jak i dla współczesnych mieszkańców Peru był i jest ziemniak. Obecnie sporo jest w kuchni peruwiańskiej ryżu, który zastępuje ziemniaki i podawany jest też, jako przystawka. Jednak ziemniak nadal rządzi! W Peru znanych jest aż 100 odmian tego warzywa. Możliwości kulinarne, jakie oferuje są, zatem ogromne.
Ziemniak na sto sposobów
Ziemniaki przyrządzane są w Peru w rozmaity sposób. Najbardziej popularnym daniem jest ocopa, czyli gotowany ziemniak, którego podaje się na zimno, w towarzystwie słodko pikantnego sosu z orzeszków ziemnych. Danie to jest typowe dla regionu Arequipy, gdzie określa się go mianem ocopa arequipeña. Wyjątkowo pyszną potrawą z ziemniaków jest papa a la huancaina. Są to ziemniaki serwowane z kremowym sosem serowym. Równie ciekawa jest causa, czyli ziemniaki w pikantnym sosie pomidorowym albo sosie z owocami morza. Nie ma miejsca w Peru, w którym nie można by zjeść la papa rellena. Tak nazywa się ziemniaczane pure z mielonym mięsem, które jest solone i smażone na oleju. Ziemniaki stanowią nie tylko bazę, ale i dodatek wielu potraw. Trudno wyobrazić sobie bez nich chupe, gulasz rybny z ziemniakami właśnie.
Ceviche, czyli ekskluzywna wersja kuchni peruwiańskiej
Ziemniak jest w Peru podstawą wyżywienia. Jego stałym elementem, jednak bardziej ekskluzywnym są ryby oraz owoce morza serwowane głównie w postaci ceviche. Ceviche jest potrawą dla prawdziwych amatorów morskich skarbów. Z pewnością nie wszystkim przypadnie ono do gustu. Rybę lub owoce morza w stanie surowym marynuje się w sosie z cytryny, cebuli i papryczek chili. Danie to należy spożywać jedynie w sprawdzonych miejscach. Nieświeże składniki mogą spowodować, bowiem bardzo nieprzyjemne perturbacje żołądkowe.
Popularne zupy i „drugie” dania kuchni peruwiańskiej
Zupy są szczególnie popularne w regionach górskich, ze względu na suchy i chłodny klimat, który tu występuje. Ogromnym powodzeniem cieszą się tu także gulasze, sosy i gorące zapiekanki. Najbardziej typową potrawą w górach jest chupe de camarones. Zupa pikantna, gęsta i niezwykle pożywna, która przyrządzana jest z krewetek. Powszechnie gotuje się tu też sopa a la criolla, kremową zupę z wołowiną, warzywami i drobnym makaronem.
Wśród „drugich dań” najbardziej znane jest chyba lomo saltado. To kotlet z wołowiny, wieprzowiny albo… lamy. Przyrządza się go na grillu z dodatkiem ryżu i warzyw. Dopełnieniem całości jest wyjątkowo pikantny sos aji. W Peru bardzo często podaje się także kurczaka w pikantnym sosie z orzechami oraz kurczaka w pikantnym sosie z kurkumą. Dania te serwowane są zazwyczaj w towarzystwie białego ryżu i warzywnej sałatki. Wielbiciele kulinarnych eksperymentów mogą natomiast skosztować pieczonej świnki morskiej.