single

Kilka elementów wspólnych kuchni Ameryki Środkowej

O kuchni Ameryki Środkowej można powiedzieć, że jest nierówna i niespójna. Z jednej strony zaskakuje ogromnym bogactwem smaków i aromatów, z drugiej zaś bazuje na stałych produktach i silnym przywiązaniu do tradycji. Istnieje kilka elementów, które łączą kuchnie niemal wszystkich krajów Ameryki Środkowej. Oto niektóre z nich:

Platany
Ten bliski kuzyn banana jest w Ameryce Środkowej niezwykle popularny. Bardzo bogaty w skrobie, nadaje się do przyrządzania tradycyjnych mącznych przysmaków. W zależności od regionu przyrządza się go w rozmaity sposób. W Gwatemali, Salwadorze i Hondurasie najczęściej przyrządza się platany grillowane lub gotowane. Bywają również smażone w całości bądź plasterkach. Zmiażdżone najchętniej są jedzone w Kostaryce, Panamie i Nikaragui. Platany to dokonały dodatek do ryżu, fasoli lub kurczaka. Nierzadko jedzone są, jako samodzielna przekąska.

Yuka
Yuka, nazywana również maniokiem jest rośliną obecną na każdym targu w Ameryce Środkowej. Jest tam uznawana za odpowiednik ziemniaka, zawiera, bowiem bardzo dużo skrobi, więcej nawet, niż ziemniak. Na Salwatorze z Yuki smaży się frytki „yucca frita”, które w smaku wcale nie przypominają tych ziemniaczanych. Bardzo często w kuchni środkowo amerykańskiej serwuje się yukę gotowaną. Sprzedawana jest na małych straganach z dodatkiem kapusty i bardzo ostrego sosu. W Panamie yuka stanowi dodatek do zupy sancocho, która jest narodowym panamskim daniem. Poza yuką w sancocho można znaleźć także kurczaka, kolendrę, cebulę lub czosnek. Należy wiedzieć, że yukę można spożywać dopiero po poddaniu jej obróbce termicznej. W stanie surowym jest trująca.

Fasola
Mieszkańcy Ameryki Środkowej z fasoli potrafią przyrządzić dosłownie wszystko. Podaje się ją często i czasami pod bardzo zaskakującymi postaciami. Serwowana jest obowiązkowo, jako dodatek do ryżu. Mieloną i smażoną używa się do past, którymi smaruje się zarówno chleb, jak i tortille. Dodawana jest nawet do jajecznicy. Przyrządza się z niej pożywne zupy i gulasze. Można stwierdzić, że fasola jest wszędzie.

Kurczak
Nie ma miejsca w Ameryce Środkowej, gdzie nie lubiano by kurczaka. Najpopularniejsze jest mięso z kurczaka smażone na głębokim tłuszczu. Je się go nieco rzadziej w biedniejszych krajach takich, jak Gwatemala, Honduras czy Nikaragua. Tutaj mieszkańcy raczej skupiają się na tańszych produktach: fasoli, jajkach lub platanach. Za to w Kostaryce i Panamie przyrządza się go na dziesiątki rozmaitych sposobów. Jest jedzony właściwie na okrągło zarówno na obiad, jaki kolację, a nawet na śniadanie. Najczęściej w towarzystwie ryżu oraz fasoli.

Kukurydza
Z kukurydzy przyrządza się tradycyjne danie dla krajów Ameryki Środkowej, czyli tamales. Jest to rodzaj gotowanego ciasta kukurydzianego, najczęściej nadziewanego. Mąka kukurydziana nie jest zbyt popularna w Panamie i Kostaryce. Najczęściej spożywana jest w Gwatemali, ale tortille podawane są do wszystkiego również w Hondurasie i Salwadorze.

Ryby i owoce morza
Latynoamerykanie kochają także ryby i owoce morza. Warto wspomnieć, że kuchnia Ameryki Środkowej jest swoistą mieszanką wpływów hiszpańskich oraz afrykańskich. Ryby i owoce morza wykorzystuje się szczególnie w kuchni karaibskiej, w której wraz z mleczkiem kokosowym są absolutną podstawą. Bardzo popularne jest ceviche, czyli marynowane owoce morza oraz kawałki ryb, danie dosyć specyficzne, ale właściwie przyrządzone naprawdę pyszne