Kuchnia hawajska
Czy kuchnia amerykańska jest tą samą, co kuchnia hawajska? A może to dwie zupełnie różne tradycje? Kuchnia amerykańska jest jedną z bardziej lubianych w świecie, jednak uchodzi za mało zdrową, tłustą i przesoloną. Pomimo tego, że czasem mamy wrażenie, że obywatele Stanów Zjednoczonych jedzą same burgery, hot-dogi, frytki i doritosy, a wszystko polane serem i obłożone bekonem, to na Hawajach spotka nas miłe zaskoczenie! Najmłodszy z pięćdziesięciu stanów Ameryki Północnej ma zupełnie inne przyzwyczajenia i tradycje. Co powinniśmy wiedzieć o kuchni hawajskiej? Z czego słynie kuchnia Hawajów? Jeśli jesteście miłośnikami kuchni świata, koniecznie zapraszamy do przeczytania poniższego artykułu.
Rajskie, hawajskie wyspy
Do archipelagu hawajskiego należy aż 137 wysp, z czego tylko 7 jest zamieszkałych. Na niektóre z nich dopłynąć można jedynie łódką, a część z nich jest w ogóle nieodwiedzana. Stolicą stanu Hawaje jest słynne Honolulu znajdujące się na wyspie O’ahu. Hawaje zamieszkuje ok. 1 300 000 Amerykanów, głównie z pochodzenia Polinezyjczyków, ale duży procent stanowią potomkowie imigrantów z Azji Południowo-Wschodniej. Nie brak też na Hawajach Europejczyków, którzy postanowili zostać tu na dłużej i otworzyć lokalne biznesy. Uważajcie więc na to, by jednak wrócić do domu z takich wakacji. Jeśli chodzi o kuchnię hawajską na jej kształtowanie w ogromnej mierze wpływa sprzyjający klimat, który określa się mianem „łagodny tropikalny”. Nie ma drugiego takiego miejsca na świecie, gdzie przez cały rok utrzymuje się przyjemna temperatura, a poziom wilgotności powietrza nie powoduje potrzeby prysznica co godzinę. Dzięki temu na Hawajach są doskonałe warunki do upraw, z czego od dziesiątek lat korzystają mieszkańcy utrzymujący się głównie z rolnictwa i turystyki. Ten stan jest znany z największych upraw ananasów, kokosów, trzciny cukrowej czy sandałowca na całym świecie. Turyści wielbią wycieczki po kolorowych polach uprawnych i między drzewami palmy kokosowej (nawet, jeśli jest to trochę niebezpieczne). Czego możemy się zatem spodziewać? Potraw z ananasem w roli głównej! W końcu ananas jest symbolem na Hawajach.
Tradycyjna kuchnia hawajska
Jak już zaznaczyliśmy, na Hawajach duży procent ludności stanowią Polinezyjczycy, więc możemy się spodziewać wielu polinezyjskich specjałów na stołach. Hawajczycy jedzą mnóstwo potraw z owocami morza – ale nie ma czym się martwić, jeśli za nimi nie przepadasz. Nie zapominaj, że pomimo rajskiej wyspy, nadal jesteś w Ameryce, więc na każdym kroku możesz kupić na to tylko masz ochotę. Z najpopularniejszych dań rybnych wyróżnia się „poke”, surowa ryba doprawiona wodorostami - coś na kształt sushi. Poke można zrobić z każdego rodzaju ryby – tuńczyka, łososia, ośmiornicy, krewetek, a nawet małż. Tą rybną specjalność przyprawia się sosem sojowym. Poke można zrobić samodzielnie – jest nieskomplikowane, ale sycące (jak większość kuchni amerykańskiej), trzeba tylko pamiętać, by kupić rybę… Prócz tej potrawy, w kuchni hawajskiej je się też „poi”, czyli pastę z ugniecionego taro (warzywa, które kształtem i smakiem przypomina naszego rodowitego ziemniaka). Najlepiej smakuje kilkudniowe poi, które przypomina kefir (dobrze też działa na „zmęczony” imprezami żołądek). O poi chodzą legendy, w których to niegdysiejsi żeglarze zabierali całe wiadra ów pasty na statki i przez długie miesiące żeglowali posilając się tylko nią. Być może dzięki tej legendzie będzie możliwe kupienie opakowania poi do Polski, pamiętaj by włożyć je do walizki rejestrowanej, bo z podręcznej wyleci w pierwszej kolejności. Poi nie uznaje się za pokarm płynny (w końcu to pasta). Jakie potrawy jedzą jeszcze na co dzień Hawajczycy? Przede wszystkim dania z wieprzowiny (które nie są burgerami – chociaż oczywiście burgery są popularne, zwłaszcza te z „barbecie” – amerykański grill). Mieszkańcy wysp doskonale przyprawiają mięso i robią słodkie sosy z mango lub ananasa, a takie połączenia smakują zaskakująco dobrze. Między posiłkami je się tutaj zdrowe orzechy makadamii albo tzw. crack seeds, innymi słowy ziarna w przyprawach (np. orzeszki ziemne w chili lub ostrym wasbi). Kuchnia hawajska jest o wiele zdrowsza niż amerykańska, zawiera więcej w niej warzyw i owoców, a sam sposób przygotowywania potraw nie opiera się wyłącznie na smażeniu wszystkiego w głębokim tłuszczu. Możecie być spokojni o swoją figurę, chyba że…
Hawajskie słodycze
...padniecie ofiarą hawajskich słodyczy. Zgadnijcie, jaki słodki przysmak jest najbardziej popularny na Hawajach? Pączki! Jeśli więc zatęsknicie za smakiem polskiego pączka, bez problemu dostaniecie go we wszystkich możliwych smakach (np. o smaku zielonej herbaty) na lokalnym targu. Pączki na Hawaje przywieźli Portugalczycy, by chociaż trochę przypominały im o ich ojczyźnie. Poza pączkami koniecznie spróbujcie hawajskiej czekolady - na Hawajach są uprawy kakaowca, więc zasmakujecie najlepszej z możliwych tabliczek. To także dobra pamiątka z tego miejsca.