single

Kuchnia na Malediwach

Malediwy to bez wątpienia jedno z tych miejsc na naszej planecie, które można określić jako raj na ziemi. Ten najmniejszy azjatycki kraj (zarówno pod względem powierzchni, jak i liczby mieszkańców) składa się z prawie 1200 wysepek, położonych na Oceanie Indyjskim na południowy zachód od Indii i Sri Lanki. Wakacje na Malediwach to okazja do wypoczynku w niebiańskim otoczeniu przejrzystej wody, pięknych plaż z białym piaskiem, drzew kokosowych kołyszących się na wietrze... Wody z bogactwem rafy koralowej są domem dla niezliczonych gatunków ryb, żółwi morskich, delfinów i doskonałym miejscem do nurkowania z butlą i rurką. Z wycieczką na Malediwy lepiej nie zwlekać – kraj jest bardzo nisko położony nad poziomem morza, co w obliczu podnoszenia się poziomu oceanów grozi mu niestety pochłonięciem przez wodę. Ale zanim to nastąpi, chcielibyśmy zachęcić Was do wakacji na Malediwach także z innego, często pomijanego względu, a mianowicie lokalnej kuchni. Podobnie jak inne atrakcje tego kraju, także i tutejsze jedzenie jest zupełnie wyjątkowe. Dodatkową gratką jest fakt, że na obiad można wyskoczyć do którejś z sześciu znajdujących się tutaj podwodnych restauracji! W dodatku jedna z nich, znajdująca się w hotelu Hurawalhi Island Resort, jest największą tego typu na świecie. Jakie produkty najczęściej spożywają Malediwczycy? Jakie są najpopularniejsze potrawy na Malediwach? Zapraszamy do lektury!

 

 Kliknij tutaj, aby dowiedzieć więcej o największy atrakcjach wyspy:        http://planetescape.pl/blog/podroz-na-malediwy-najwieksze-atrakcje-rajskich-wysp/

 

Charakterystyka malediwskiej kuchni

Malediwska kultura jedzenia opiera się głównie na kokosach i rybach. Drzewo kokosowe zostało ogłoszone jednym z narodowych symboli, co zresztą zrozumiałe: rośnie na każdej wyspie, a w dodatku jego uprawa jest podstawą tutejszego rolnictwa. Z orzechów kokosa pozyskuje się wiórki, mleczko oraz olej. Najczęściej spożywaną rybą jest tuńczyk (występujący w okalających Malediwy wodach w wielu gatunkach, m.in. bonito czy żółtopłetwy), choć oczywiście także amatorzy owoców morza znajdą tutaj ich bogaty wybór. Ryby przyrządza się na wszelkie sposoby: gotuje, pekluje, wędzi, suszy, grilluje, smaży... Potrawy są podawane z dodatkami takimi jak ryż oraz bulwiastymi warzywami: taro (kolokazją), batatami, maniokiem, owocami drzewa chlebowego czy roshi – cienkim, plackowatym chlebkiem. Kultura jedzenia na Malediwach ukształtowała się także pod wpływem kuchni indyjskiej i lankijskiej, co przejawia się choćby w popularności różnych wariacji curry – opartych nie tylko na rybach, ale także (choć rzadziej) na drobiu lub samych warzywach. Być może ciężko w to uwierzyć, ale przy pomocy tych dwóch podstawowych składników – ryb i kokosa, oraz przypraw (najczęściej chilli i liści curry) podczas wakacji na Malediwach będziecie mogli spróbować wielu smacznych potraw! W malediwskiej kulturze jedzenia do picia podaje się herbatę, czyli sai (co jest spadkiem po czasach, kiedy to Brytyjczycy władali archipelagiem). Lokalsi nie piją alkoholu – Malediwy są w większości muzułmańskie, jednak napoje wyskokowe kupicie bez problemu w hotelowych restauracjach.

 

Najpopularniejsze potrawy na Malediwach

Jedną z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej tradycyjnych i wpisanych najmocniej w malediwską kulturę jedzenia potraw jest garudiya, której głównym składnikiem jest tuńczyk. Ta aromatyczna zupa jest często gotowana z dodatkiem liści curry, chilli, czosnku, cebuli, a na koniec doprawiana jeszcze prażoną cebulką i limonką. Podaje się ją z dodatkiem gotowanego ryżu lub z roshi. Podstawą kolejnego rozpowszechnionego dania – rihakuuru także jest tuńczyk: ta gęsta pasta występuje w różnych odcieniach brązowego – od jasnego aż do niemal czarnego. Rihaakuru jest spożywana prawie codziennie w większości malediwskich domów od niepamiętnych czasów, dzięki czemu na trwałe weszła do kultury malediwskiego jedzenia, a podaje się ją między innymi z ryżem albo taro. Popularna potrawą jedzona głównie podczas śniadań to mas huni – sałatka składająca się z posiekanego tuńczyka i wiórek kokosowych, doprawiona chilli i limonką, serwowana najczęściej z roshi. Kolejną rozpowszechnioną sałatką (a właściwie czymś pomiędzy sałatką a salsą) jest boshi mashuni, przyrządzana z bananów i świeżego kokosa. Oprócz wspomnianego curry, inną lubianą potrawą, dla której inspiracją w malediwskiej kulturze jedzenia była kuchnia indyjska, jest bis keemiya – przekąska przypominająca trochę samosę, a trochę sajgonki, z nadzieniem złożonym z jajek gotowanych na twardo i kapusty. A co Malediwczycy jedzą na deser? Oczywiście ciasto kokosowe, czyli aluvi boakibaa!

 
Więcej o wakacjach na Malediwach dowiesz się tutaj: https://planetescape.pl/kraj/malediwy/