Specyfika kuchni brazylijskiej
Bogactwo i różnorodność, przede wszystkim zaś obfite posiłki to główne wyznaczniki kuchni brazylijskiej. Mieszkańcy Brazylii kochają dania mięsne, podawane obowiązkowo z rozmaitymi sosami. Kuchnia brazylijska nie jest jednorodna. Można w niej wyróżnić pięć podstawowych nurtów kulinarnych związanych z regionami Brazylii. W każdym regionie występują charakterystyczne dla niego dania o niezwykłych smakach i aromatach. Podstawą kuchni brazylijskiej jest wołowina, wieprzowina, fasola, ryż, czosnek, kokos, trzcina cukrowa oraz kakao.
Kuchnie poszczególnych regionów Brazylii
Brazylia jest ogromnym krajem. Nic dziwnego, że każdy region ma swoje własne tradycje kulinarne. Najmniej wyszukana jest z pewnością kuchnia południowej Brazylii. Ten region zamieszkują w zdecydowanej większości hodowcy bydła. Na tutejszych stołach królują dania mięsne np. potrawy przyrządzane z mięsa suszonego na słońcu albo peklowanego w soli.
Na południowym wschodzie widać bardzo silne wpływy europejskie. To tutaj znajduje się Sao Paulo, stolica Brazylii oraz jedno z najczęściej odwiedzanych brazylijskich miast, Rio de Janeiro. Miejscowa kuchnia bazuje na potrawach przyrządzanych z kukurydzy, fasoli oraz mięsa. Podczas upalnych dni niezwykle popularne są soki owocowe. Brazylijczycy z tego regionu nie wyobrażają sobie dnia bez „aqua de coco”. To sok z zielonych owoców kokosa, pity bezpośrednio z orzecha przez słomkę. Charakterystyczny jest również drink na bazie limonki z niewielką zawartością alkoholu nazywany „caipirinha”.
Zachód Brazylii nie jest tak bogaty w owoce tropikalne czy owoce morza, jak pozostałe jej regiony. Największą popularnością cieszą się tu dania mięsne lub z ryb słodkowodnych. Kuchnia tego regionu oparta jest o kukurydzę, ryż i maniok.
Północ i północny wschód sięga do indiańskich tradycji kulinarnych. Dorzecze Amazonki zamieszkiwane jest właśnie przez rdzennych mieszkańców kraju. Nad Atlantykiem zaś mieszkają przedstawiciele wszystkich nacji żyjących w Brazylii. Na tych terenach uprawia się dużo zbóż i owoców. Do popularnych należą także dania z ryb morskich i słodkowodnych.
Narodowa kuchnia brazyliska, czyli mieszanka wpływów
W kuchni brazylijskiej w harmonijny sposób spłatają się ze sobą tradycje kulinarne Indian, Europejczyków oraz Afrykańczyków w oparciu o dostępne składniki. Zbożem dla Indian jest maniok, który służy do przyrządzania potraw mącznych. Z jego bulw powstaje mączka nazywana kassawą lub granulowata tapioka. Produkty te wymagają gotowania, gdyż maniok w formie surowej jest po prostu trujący. Istnieje również odmiana manioku słodkiego, która nadaje się do bezpośredniego spożycia.
Za sprawą murzyńskich niewolników w kuchni brazylijskiej pojawiły się korzenie yam, bardzo przypominające ziemniaki, olej palmowy, mleko kokosowe, mąka kokosowa, kuskus oraz potrawy z fasoli i ryżu. Kuchnia brazylijska nie oparła się także wpływom emigrantów z Europy. Znaleźć w niej można dania kuchni włoskiej, hiszpańskiej czy niemieckiej.
Obficie i słodko
Posiłki w Brazylii są bardzo obfite. Wielu Brazylijczyków nie wyobraża sobie posiłku bez mięsa. Brazylia ma sporą nadwyżkę w jego produkcji. Mieszkańcy Brazylii słyną z zamiłowania do potraw grillowanych. Grilluje się tutaj wszystko od mięsa, przez ryby, po warzywa i owoce. W porównaniu do innych kuchni Ameryki Południowej, kuchnia brazylijska jest dosyć łagodna. Natomiast Brazylijczycy kochają słodycze.