single

Kuchnia na Malediwach

Malediwy to bez wątpienia jedno z tych miejsc na naszej planecie, które można określić jako raj na ziemi. Ten najmniejszy azjatycki kraj (zarówno pod względem powierzchni, jak i liczby mieszkańców) składa się z prawie 1200 wysepek, położonych na Oceanie Indyjskim na południowy zachód od Indii i Sri Lanki. Wakacje na Malediwach to okazja do wypoczynku w niebiańskim otoczeniu przejrzystej wody, pięknych plaż z białym piaskiem, drzew kokosowych kołyszących się na wietrze... Wody z bogactwem rafy koralowej są domem dla niezliczonych gatunków ryb, żółwi morskich, delfinów i doskonałym miejscem do nurkowania z butlą i rurką. Z wycieczką na Malediwy lepiej nie zwlekać – kraj jest bardzo nisko położony nad poziomem morza, co w obliczu podnoszenia się poziomu oceanów grozi mu niestety pochłonięciem przez wodę. Ale zanim to nastąpi, chcielibyśmy zachęcić Was do wakacji na Malediwach także z innego, często pomijanego względu, a mianowicie lokalnej kuchni. Podobnie jak inne atrakcje tego kraju, także i tutejsze jedzenie jest zupełnie wyjątkowe. Dodatkową gratką jest fakt, że na obiad można wyskoczyć do którejś z sześciu znajdujących się tutaj podwodnych restauracji! W dodatku jedna z nich, znajdująca się w hotelu Hurawalhi Island Resort, jest największą tego typu na świecie. Jakie produkty najczęściej spożywają Malediwczycy? Jakie są najpopularniejsze potrawy na Malediwach? Zapraszamy do lektury!

Charakterystyka malediwskiej kuchni

Malediwska kultura jedzenia opiera się głównie na kokosach i rybach. Drzewo kokosowe zostało ogłoszone jednym z narodowych symboli, co zresztą zrozumiałe: rośnie na każdej wyspie, a w dodatku jego uprawa jest podstawą tutejszego rolnictwa. Z orzechów kokosa pozyskuje się wiórki, mleczko oraz olej. Najczęściej spożywaną rybą jest tuńczyk (występujący w okalających Malediwy wodach w wielu gatunkach, m.in. bonito czy żółtopłetwy), choć oczywiście także amatorzy owoców morza znajdą tutaj ich bogaty wybór. Ryby przyrządza się na wszelkie sposoby: gotuje, pekluje, wędzi, suszy, grilluje, smaży... Potrawy są podawane z dodatkami takimi jak ryż oraz bulwiastymi warzywami: taro (kolokazją), batatami, maniokiem, owocami drzewa chlebowego czy roshi – cienkim, plackowatym chlebkiem. Kultura jedzenia na Malediwach ukształtowała się także pod wpływem kuchni indyjskiej i lankijskiej, co przejawia się choćby w popularności różnych wariacji curry – opartych nie tylko na rybach, ale także (choć rzadziej) na drobiu lub samych warzywach. Być może ciężko w to uwierzyć, ale przy pomocy tych dwóch podstawowych składników – ryb i kokosa, oraz przypraw (najczęściej chilli i liści curry) podczas wakacji na Malediwach będziecie mogli spróbować wielu smacznych potraw! W malediwskiej kulturze jedzenia do picia podaje się herbatę, czyli sai (co jest spadkiem po czasach, kiedy to Brytyjczycy władali archipelagiem). Lokalsi nie piją alkoholu – Malediwy są w większości muzułmańskie, jednak napoje wyskokowe kupicie bez problemu w hotelowych restauracjach.

Najpopularniejsze potrawy na Malediwach

Jedną z najpopularniejszych, a zarazem najbardziej tradycyjnych i wpisanych najmocniej w malediwską kulturę jedzenia potraw jest garudiya, której głównym składnikiem jest tuńczyk. Ta aromatyczna zupa jest często gotowana z dodatkiem liści curry, chilli, czosnku, cebuli, a na koniec doprawiana jeszcze prażoną cebulką i limonką. Podaje się ją z dodatkiem gotowanego ryżu lub z roshi. Podstawą kolejnego rozpowszechnionego dania – rihakuuru także jest tuńczyk: ta gęsta pasta występuje w różnych odcieniach brązowego – od jasnego aż do niemal czarnego. Rihaakuru jest spożywana prawie codziennie w większości malediwskich domów od niepamiętnych czasów, dzięki czemu na trwałe weszła do kultury malediwskiego jedzenia, a podaje się ją między innymi z ryżem albo taro. Popularna potrawą jedzona głównie podczas śniadań to mas huni – sałatka składająca się z posiekanego tuńczyka i wiórek kokosowych, doprawiona chilli i limonką, serwowana najczęściej z roshi. Kolejną rozpowszechnioną sałatką (a właściwie czymś pomiędzy sałatką a salsą) jest boshi mashuni, przyrządzana z bananów i świeżego kokosa. Oprócz wspomnianego curry, inną lubianą potrawą, dla której inspiracją w malediwskiej kulturze jedzenia była kuchnia indyjska, jest bis keemiya – przekąska przypominająca trochę samosę, a trochę sajgonki, z nadzieniem złożonym z jajek gotowanych na twardo i kapusty. A co Malediwczycy jedzą na deser? Oczywiście ciasto kokosowe, czyli aluvi boakibaa!