img

Smaki kuchni tajskiej

Kuchnia tajska jest jedną z bardziej lubianych na świecie. Zawdzięcza to nie tylko swoim niewątpliwym właściwościom estetycznym – kolorowym i zjawiskowym kompozycjom – ale przede wszystkim wartościom zdrowotnym oraz prostocie wykonania. Tajowie słyną także z mistrzowskiego doprawiania swoich dań, dlatego często mówi się, że tajskie specjały zaczyna się jeść oczami, później węchem, a dopiero potem smakiem. Czym charakteryzuje się kuchnia tajska?

Wpływy z Dalekiego Wschodu
Kuchnia tajska spełnia tak wiele podpunktów z listy rzeczy, na który każdy zwraca uwagę, ponieważ historycznie wpłynęły na nią kuchnie m. in. z Chin, Laosu, Wietnamu, Indii i Birmy. Taka kulturowa mieszanka musiała zaowocować czymś niezwykłym. Na przykład, w Tajowie zaczerpnęli od Chińczyków zasady pięciu smaków, czyli harmonijnego komponowania potraw tak, by zawierały smaki ostry, słony, słodki, kwaśny i gorzki. Warto wiedzieć, że w Tajlandii gotowanie traktuje się wręcz jako rytuał, a całą technikę przyrządzania jedzenia przesiąka głęboka filozofia. I tak, prócz zasady pięciu smaków, Tajowie wierzą, że to, co oraz w jaki sposób jemy wpływa na każdą ze stref naszego życia i osobowości. Spożywanie posiłków powinno być także dla nas prawdziwą przyjemnością i wytchnieniem od codziennych problemów i obowiązków. Być może również z tego względu w Tajlandii możemy kosztować różnorodnych potraw praktycznie przez cały dzień i noc. Barwne i aromatyczne ryneczki wyłaniają się zza każdego rogu, do legend przeszły już nocne targi, gdzie kupuje się prawdziwe straganowe specjały (w tym także przekąski, które zadziwią przeciętnego Europejczyka). Warto też wiedzieć, że wpływy sąsiednich krajów przyczyniły się także do znacznego zróżnicowania względem regionalnym: w niektórych częściach Tajlandii je się bardziej na słodko i gotuje łagodnie, a w innych króluje ostrzejsza kuchnia i spożywa się duże ilości wieprzowiny. Natomiast, jeśli chodzi o centrum, czyli najbardziej turystyczne rejony, zjemy kuchnię z całego świata wedle naszego życzenia.

Ryż
Jak nietrudno się domyślić, w Tajlandii je się najwięcej ryżu. Wycieczki po zielonych i bujnych tarasach ryżowych należą do jednych z bardziej popularnych. Uprawia się tutaj wiele różnych rodzajów ryżu, ale najulubieńszą odmianą jest ryż jaśminowy – łagodny i aromatyczny, który zaczęto uprawiać za przykładem Chińczyków. W Tajlandii tradycyjnie stawia się wielką miskę ugotowanego na parze ryżu na środku stołu, a wokół niej mniejsze miseczki z sosami czy dodatkami. Pamiętajmy, by najpierw nabrać na swój talerz ryż, a dopiero potem zamoczyć go w sosie.

Techniki przyrządzania jedzenia
Jak wspominaliśmy, technika przyrządzania jedzenia ma ogromny wpływ na całość. Najczęściej potrawy w Tajlandii się smaży na specjalnych patelniach – wokach. Woki to również wpływ chiński. Ten rodzaj patelni ma kształt głębokiej stożkowej patelni, a smaży się na niej bardzo szybko i w ruchu, dzięki czemu mięso i warzywa zachowują smak, chrupkość i witaminy (z racji niedługiej obróbki termicznej). Prócz smażenia, Tajowie gotują na parze (w szczególności ryż) oraz grillują – przede wszystkim owoce morza.

Jak jedzą?
Podróżnicy Azji Południowo-Wschodniej przywykli, że sztuće idą w odstawkę. W Tajlandii nie jest jednak powszechne jedzenie pałeczkami, a łyżką i widelcem. Łyżkę trzyma się w prawej ręce, a widelec w lewej. Bardzo często rezygnuje się z łyżki na rzecz rąk. Jednak nie ma się czym martwić na zapas, bo turyści traktowani są z przymróżeniem oka i nikt nie będzie wyrażał negatywnej opinii, jeśli zdecydujemy się jeść "po naszemu".

Zobacz również