Egzotyczne smaki: kuchnia indyjska
Tradycyjna kuchnia polska jest pyszna oraz sprawdzona, ale raz na jakiś czas dobrze jest sobie pozwolić na trochę orientu na talerzu. Poza kuchnią azjatycką czy też meksykańską coraz większą popularnością obecnie cieszy się także kuchnia indyjska. Czemu? Przede wszystkim dlatego, że jest bardzo wyrazista, pikantna, a także smaczna. W kuchni hinduskiej królują suszone przyprawy, takie jak: kozieradka, kmin, papryki, chili, koper, gałka muszkatołowa czy goździki i oczywiście: curry. Indie to kraj kolorów zarówno na ulicach, jak i na talerzach. Dania serwowane na północy Indii zwykle są ostrzejsze i bardziej pikantne od tych podawanych na południu kraju. Ciekawostką jest również to, że na północy raczej jada się potrawy mięsne, zaś na południe bardziej dania wegetariańskie. Chcesz dowiedzieć się jakie są tradycyjne dania w Indiach? Chcesz poznać lepiej indyjską kuchnię – pełną kolorów i kontrastów? Jeśli tak to zapraszam Cię do lektury tego artykułu!
Co warto wiedzieć na temat kuchni indyjskiej?
Przede wszystko warto zaznaczyć, że spożywanie pokarmów w Indiach jest traktowane niczym rytuał. Wspólne posiłki są celebrowane przez całą rodzinę i składają się z tradycyjnych potraw indyjskich. Ponadto dla hindusów bardzo istotne jest posiadanie w domu masali – czyli indywidualnie skomponowanej mieszkanki smaków, którą potem rodzina może doprawiać wedle uznania swoje indyjskie dania. Kuchnia indyjska to przede wszystkim przyprawy, takie jak: kardamon, szafran, imbir, pieprz, kumin, curry oraz chili. Ich zadaniem jest podkreślenie smaku wielu potraw i często stanowią one dodatek do tradycyjnych potraw z ryb, drobiu, jagnięciny oraz baraniny.
Tradycyjne dania kuchni indyjskiej, które warto spróbować!
Będąc w Indiach koniecznie należy spróbować Bhatura – jest to smażony na głębokim oleju chlebek z drożdżowego ciasta pszenicznego. Bardzo smaczny jest również Roti/Chapati czyli bezdrożdzowy chlebek, który wypiekany jest z mąki pszennej. Jako przekąskę warto spróbować również dip zrobionego na bazie jogurtu z przyprawami, która nazywa się Raita. Ciekawy w smaku jest również Chutnej – gęsty sos zrobiony z warzyw i owoców w różnych wariacjach. Oczywiście obowiązkowo należy skosztować również samosa – czyli pierożków smażonych na głębokim oleju, wypełnionych ziemniakami i groszkiem. Jeżeli chodzi o dania główne to godne polecenia jest Palak Paneer – jest to biały ser Paneer podany w delikatnym, śmietankowo-szpinakowym sosie. Pyszne jest także Tikka Masala – są to marynowane kawałki kurczaka, obsmażone i serwowane w śmietankowo-pomidorowym sosie z dodatkiem wielu przypraw.
Składniki potrzebne do indyjskiego Meen
Do przygotowania tego dania będziesz potrzebować takich składników jak: puszka mleka kokosowego, garść pomidorków cherry, kolendrę oraz dziesięć liści curry. Ponadto koniecznie powinieneś zaopatrzyć się także w takie produkty jak: dwie zielone chili bez pestek, olej do smażenia, dwa ząbki czosnku w plasterkach, limonka, szczypta kurkumy, sól, 5 centymetrów imbiru pociętego w zapałki, duża cebula oraz pół kilograma zwartej białe ryby (może być np. miruna).
Przepis na indyjskie Meen
Na początku pokrój rybę na 2x2centymetrowe kawałki. Potem wyciśnij sok z limonki do miseczki, dodaj rybę, sól i kurkumę. Pozostaw całość na pół godziny w lodówce, żeby wszystko się zamarynowało. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni, wrzuć imbir, cebulę, czosnek, liście curry, sól oraz chili. Całość mieszaj aż do momentu, kiedy cebula zacznie się szklić. Następnie dodaj mleko kokosowe i wszystko zagotuj. Po czym dodaj rybę oraz pomidorki – gotuj wszystko przez około 5 minut. Na koniec podawaj z ryżem oraz z kolendrą. I gotowe! Smacznego!