single

Osiem smaków Singapuru

Wielu z nas podróżuje, aby doświadczyć wyjątkowych kultur, zobaczyć zapierające dech w piersiach krajobrazy lub odwiedzić święte miejsca i fascynujące zabytki. Niektórzy z nas widzą jednak w podróżach szansę na odkrycie nowych smaków i poznanie egzotycznych kuchni, tak odmiennych od naszych europejskich. Przedstawiamy osiem dań, które warte są długiego lotu do Singapuru.

Nasi Lemak
Tradycyjnie danie to podawane jest w liściach bananowca. Nasi Lemak jest sztandarową potrawą Singapuru. Można rozkoszować się nią w każdej chwili w ciągu dnia. Rozpakujmy, zatem liście bananowca i odkryjmy stos miękkiego, puszystego ryżu kokosowego, pikantnych sambalów, smażonych sardeli, smażonej ryby i smażonego jajka. Ta mieszanka zawsze smakuje fantastycznie i zaspokaja największy nawet głód.

Murtabak
Murtabak jest popularną potrawą indyjską, która jest zwykle dzielona na mniejsze porcje ze względu na jej spore rozmiary! Chrupiące ciasto jest nadziewane marynowanym kurczakiem lub wołowiną, przyprawami, ziołami, a czasem serem. Następnie smaży się je na patelni, aż brzegi się zrumienią. Smakuje wyśmienicie z rybnym curry.

Laksa
Nie łudźmy się kolorem tej potrawy. Mimo ognistej barwy, Laksa jest ledwo pikantna, ponieważ składa się głównie z mleka kokosowego, bulionu z krewetek, sercówek, ryb, kiełków fasoli, tau pok i małej porcji krewetki sambal. To mleczna zupa w singapurskim wydaniu o intensywnym, ale łagodnym smaku.

Lokalna kawa i tosty z kaya
Nie ma bardziej kultowego śniadania w Singapurze, niż niezwykłe trio: kaya tost, miejscowa kawa i jajka na twardo. Możemy go znaleźć prawie wszędzie w Singapurze. Zwróćmy rano uwagę na najdłuższą kolejkę w najbliższym centrum miasta. Tam z pewnością sprzedawane jest tradycyjne danie śniadaniowe.

Durian
Te słodkie, mleczne i bogate w wartości odżywcze owoce tropikalne są najlepsze i najtańsze w poszczególnych sezonach, kiedy ich smak jest wyjątkowo intensywny. Aby jednak ich skosztować musimy pokonać jedną barierę. Jest nią zapach. Choć należałoby mówić raczej o odorze. Niektórzy porównują go zapachu zgniłych jaj, inni do zapachu padliny. Nie wszyscy są w stanie się przemóc, by spróbować legendarnego duriana.

Singapurskie Satay
Przespacerujmy się słynnym Lau Pa Sat w nocy i delektujmy się satay z butelką lokalnego piwa w dłoni. Te szaszłyki z grilla są marynowane przez wiele godzin przed grillowaniem, dzięki czemu zyskują przyjemną glazurę. Często podaje się je ze słodkim i pikantnym sosem orzechowym oraz ciastkami ryżowymi.

Ice Kachang
Klimat Singapuru przez cały rok przynosi wysokie temperatury, a to wspaniałe tęczowo-lodowe danie, ochładza mieszkańców od pokoleń. Podstawą lodów Kachang są zattap chee, czyli nasiona palmy, kukurydza i czerwona fasola. Układa się na nich tarty, mrożony syrop z cukru palmowego, a następnie całość polewa słodkimi sosami. Deser ten prezentuje się niezwykle efektownie i jest bardzo orzeźwiający.

Hainanese Chicken Rice
Jeszcze jedna ikona wśród singapurskich potraw. Jest chwalona za lekki smak i galaretowatą, przyjemną konsystencję. Danie podawane jest z ryżem, często gotowanym z dodatkiem tłuszczu z kurczaka dla smaku i ostrym sosem chilli. Profil smakowy potrawy jest prosty, ale wystarczy jej skosztować, aby docenić wyjątkowe smaki i aromaty, które łączą się w harmonijną całość.