single

Najlepsze jedzenie w Północnej Argentynie

Argentyna ma szeroki wybór potraw. To nie tylko asados i picadas. W rzeczywistości każdy region Argentyny ma własną, tradycyjną kuchnię. Północna Argentyna słynie z empanad, ale istnieje tu wiele innych wyjątkowych potraw. Oto niektóre z najbardziej tradycyjnych potraw z północy Argentyny, których powinniście spróbować następnym razem, odwiedzając takie miejsca jak Jujuy, Salta lub Tucumán.

Empanadas
Salta i Jujuy są znane ze swoich empanadas. Mogą być smażone lub pieczone i wypełnione wołowiną, kurczakiem, dżemami lub szynką i serem. Można je znaleźć w restauracjach, piekarniach i na ulicy, choć zarówno turyści, jak i mieszkańcy szczególnie lubią empanady, które można kupić na straganach lub z norteños, czyli specjalnych koszy. Na północy Argentyny, niektórzy ludzie lubią urozmaicać smak ampanad dodatkowymi przyprawami, przygotowując gorący sos, który wlewają do empanady po pierwszym kęsie.

Tamales
To pyszne danie pochodzenia indiańskiego. Tamales są zwykle przygotowywane z mąki kukurydzianej i wypełniane farszem z mięsa z głowy świni lub krowy, jajek, ziemniaków, zielonej cebuli oraz papryki. Tradycyjnie potrawa ta zrobiona jest z gotowanego mięsa, które rozpada się na małe "nitki". Nadzienie jest następnie owijane w liście kukurydzy. Jego przygotowanie różni się w różnych regionach i krajach Ameryki Łacińskiej. W Salta i Jujuy, tamal ma okrągły kształt, który sprawia, że wygląda jak wielki owinięty cukierek. W Tucumán jest zawinięty, jak mały kwadrat. Ta tradycyjna potrawa ma nawet swoje święto narodowe obchodzone w lipcu w Chicoana, Salta.

Humitas, parzone świeże placki kukurydziane
Słowo humita może odnosić się do empanady wypełnionej kukurydzą lub do samodzielnego placka.
Danie humita składa się z gotowanych na parze świeżych placków kukurydzianych wykonanych z mieszanki mielonej kukurydzy, jaj, koziego sera, cebuli, czosnku i śmietany. Mieszanina jest następnie owijana w łuski kukurydzy. Te ciasta kukurydziane mogą być słodkie lub słone, ale zawsze zawierają kozi ser. Choć humitas może wydawać się podobny do argentyńskich tamal, główną różnicą jest użycie kozich serów i sposób ich zawijania.

Locro
Idealne danie na zimę, locro to gęsty gulasz popularny w paśmie górskim Andów wykonywany z różnych gatunków mięsa, takich jak wołowina, wieprzowina, włoska kiełbasa i bekon. Jest podobny do zupy przygotowanej z dużą ilością dyni, fasoli, kukurydzy i ziemniaków. Locro zwykle towarzyszy pikantny sos ze smażonej zielonej cebuli i czerwonej papryki.

Anchi
Anchi to deser, który można podawać na zimno lub na ciepło. Przygotowuje się go z przegotowaną wodą, mąką kukurydzianą, cukrem i dużą ilością soku z cytryny. Głównym składnikiem tego popularnego deseru jest ta sama mąka kukurydziana, która jest używana do produkcji polenty. W Salta dodaje się do anchi suszone owoce i bakalie takie, jak rodzynki, suszone brzoskwinie lub orzechy. Czasami danie mieszane jest również z odrobiną miodu.

Kalapurca
Kalapurca to tradycyjne danie z gór Andów, popularne w Argentynie, Boliwii i Chile. Ta specjalna zupa różni się w zależności od kraju. Na północy Argentyny kalapurca przygotowuje się z pokruszonej czerwonej papryki, cebuli, suszonej wołowiny, kukurydzy, ziemniaków i pomidorów. Przed podaniem zupy w żarze podgrzewane są kamienie. Kamienie są następnie umieszczane wewnątrz zupy, nadając potrawie wyjątkowy smak! Nietypowy sposób przyrządzania kalapurca w Argentynie czyni tę potrawę naprawdę oryginalną.

Marmolada z kolczocha
Kolczoch jadalny jest rośliną z gatunku dyniowatych, pochodzącą z Meksyku. Ma wiele nazw: chrisophene, cho-cho, merliton, chouchoute, dynia gruszkowata. Jednak nie ważne, jak go nazwiemy, będąc w północnej Argentynie koniecznie musimy go spróbować. Kolczoch charakteryzuje się gruszkowatym kształtem oraz słodkim smakiem. Spożywany na surowo jest chrupiący. Jest bogaty w błonnik, może być, więc spożywany, jako przekąska w ciągu dnia, bo skutecznie pomaga przegonić głód. Marmolada z owoców kolczocha jest niezwykle popularna w północnym regionie Argentyny. Wiele osób robi ją w domu, ale można ją również kupić. Oferowana jest również w restauracjach. Marmolada składa się z owoców, goździków i cukru.