O przysmakach kuchni marokańskiej
Kuchnia marokańska słynie z niesamowitych smaków oraz bardzo intensywnych aromatów ziół i przypraw. Turyści przybywający do Maroka, chcąc poznać prawdziwy charakter marokańskiej kuchni, powinni udać się na lokalne targowisko, czyli tzw. suk. Można tutaj nie tylko nabyć ubrania oraz rozmaite pamiątki, ale również skosztować lokalnych przysmaków.
Meshwi
Meshwi to nic innego, jak marokańskie grille. Skwierczą na nich drobno pocięte kawałki mięsa, ryb, owoców morza oraz warzyw nabite na długie szpady. Imponujące swoją wielkością szaszłyki lądują później na glinianych talerzach, najczęściej w towarzystwie kuskusu, różnego rodzaju pikli oraz bardzo pikantnej pasty paprykowej. Marokańczycy jedzą spore ilości mięsa. Oczywiście z wyjątkiem wieprzowiny, zakazanej przez religię. Do szaszłyków używa się baraniny, wołowiny oraz kurczaka.
Tadżin
Tadzin to zarówno nazwa tradycyjnej marokańskiej potrawy, jak i naczynia, które służy do jej przyrządzenia. Gliniane naczynie niezbędne do przygotowania tadżinu jest dosyć specyficzne. Tworzy je okrągła taca z podniesionymi brzegami i stożkowa pokrywa. Podczas gotowania danie jest przykryte pokrywą. Gdy jest już gotowe podaje się je na stół. Jest jedzone bezpośrednio z tacy, która zaczyna pełnić funkcję talerza. Tradycyjny sposób jedzenia tadżinu polega na maczaniu w nim kawałków chleba. Arabski chleb nazywany chubz trzymany jest trzema palcami (kciukiem, wskazującym i środkowym) i doskonale nadaje się do nabierania kawałków mięsa i warzyw.
Jeżeli chodzi o składniki potrawy, to są one różne. Można użyć rozmaitych składników, które nadają się do powolnego duszenia np. ryb, drobiu, wołowiny, warzyw czy suszonych owoców. Obowiązkowym elementem tadżinu jest mieszanka przypraw, który nadaje mu intensywny smak i aromat.
Tadżin w każdym domu lub restauracji przyrządzany jest w inny sposób. Liczba jego wersji, odmian, smaków i zapachów jest niezliczona. Klasyczne wersja tadżinu stanowią na ogół połączenie jagnięciny z daktylami i migdałami oraz kurczaka z oliwkami i kiszonymi cytrynami. Bardzo często towarzyszy mu kasza kuskus.
Mięso przygotowane w tadżinie jest wyjątkowo miękkie i delikatne, a warzywa i sosy niezwykle aromatyczne. Wszystko za sprawą niskiej temperatury duszenia. Pokrywę naczynia można w każdej chwili podnieść, aby skosztować dania, zamieszać czy dodać kolejnych składników.
Bastela
Bastela jest jednym ze sztandarowych dań kuchni marokańskiej. Jest potrawą świąteczną. Bardzo często gości także na weselnych stołach. Podawana jest zwykle, jako przekąska przed głównym daniem. Tę wyjątkową potrawę tworzy delikatne ciasto, przypominające nieco ciasto francuskie, którym otulony jest mięsny farsz z dodatkiem migdałów. Przygotowanie idealnej basteli zajmuje kilka godzin. Zgodnie z tradycją do farszu powinno być wykorzystane mięso gołębia. Jednak obecnie zastępowane jest ono drobiem, mięsem perliczek, a nawet owocami morza.
Farsz przyrządza się mieszając mięso z pietruszką, cebulą, cytryną, jajkami na twardo oraz migdałami. Całość przyprawiana jest cynamonem, szafranem i cukrem. A ciasto polewa się lukrem. Połączenie dosyć zaskakujące dla podniebienia przeciętnego Europejczyka, ale pyszne.